Documentaire over ’t Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn

Annetje Capitain en Ineke Vonk in de keuken van het huisje.© Foto ’t Walvisvaarders Huisje

Anja Roubos
Den Hoorn

Vanaf vandaag, maandag, is de nieuwe documentaire ’t Walvisvaarders Huisje, verhalen van cultureel erfgoed op Texel’ online te zien.

De documentaire is gemaakt in het kader van het internationale project Pericles, waarin academische instituten werken aan duurzaam beheer van cultureel erfgoed van zee- en kustgebieden in Europa. De huidige eigenaar Annetje Capitain-Bendien nam het huisje over van haar ouders, die het begin jaren zestig in totaal verwaarloosde staat hadden gekocht. Ze restaureerde het pand met veel respect voor het authentieke interieur. De Texelse Wilma Eelman verbaasde zich tijdens een Open Monumentendag over het rijke interieur en tipte historicus en vissersvrouw Ineke Vonk-Uitgeest, gespecialiseerd in de walvisvaart op Texel. Zij ontdekte tijdens een spannende zoektocht dat in de achttiende eeuw twee walvisvaarders met hun gezin in het huisje hebben gewoond en achterhaalde allerlei wetenswaardigheden over hun leven en werk. Annetje Capitain en Ineke Vonk komen beiden uitgebreid aan het woord in de documentaire.

Sinds 2011 is ’t Walvisvaarders Huisje ’s zomers geopend en wordt tijdens een rondleiding verteld over de geschiedenis van het pand en zijn bewoners, en de achttiende-eeuwse walvisvaart op Texel. Op dit moment is dat vanwege de coronamaatregelen echter onmogelijk.

De documentaire is onder meer te zien via www.walvisvaardershuisjetexel.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.