Tweevoudig landskampioen, van wie Piet Keizer de schaar ’afkeek’, overleden

Willy Schmidt, helemaal rechts op de voorste rij, bij EVV Eindhoven.
Alkmaar

In zijn woonplaats Almere is vrijdag op 93-jarige leeftijd oud-voetballer Willy Schmidt overleden. Schmidt was een technische linksbuiten, een rasvoetballer en een van de beste buitenspelers van zijn tijd. Hij werd in de jaren vijftig twee keer landskampioen.

In 1954, vlak voor de start van betaald voetbal in Nederland, pakte hij de landstitel met EVV Eindhoven. In 1957 werd hij als speler van Ajax voor de tweede keer landskampioen.

Schmidt, in 1926 geboren in Alkmaar, voetbalt jaren voor Alcmaria Victrix in zijn geboorteplaats, totdat hij begin jaren vijftig vertrekt naar EVV Eindhoven. Tussen allemaal spelers uit Eindhoven en directe omgeving is Schmidt de enige ’vreemdeling’. Hij is in de stad gaan werken als vertegenwoordiger.

Uitblinkers

In het kampioenselftal van 1954 – de laatste kampioen uit het amateurtijdperk – is Schmidt een van de uitblinkers, samen met Noud van Melis, Jan Louwers en Dick Snoek. „In die tijd werd je met drie, vier goede voetballers kampioen van Nederland”, zegt Jan Louwers later in het boek ’50 jaar betaald voetbal’. „Die anderen moesten het elftal vol maken. Het voetbal was toen nog zo simpel.”

Piet Keizer

In 1956 vertrekt Schmidt naar Ajax. Volgens de verhalen kost hij honderdduizend gulden en is hij daarmee de duurste speler op dat moment. In Amsterdam toont hij zijn befaamde schaarbeweging. Piet Keizer, in het gouden Ajax de koning van de schaar, zal later meer dan eens zeggen dat hij zijn beweging heeft ’geleend’ van Willy Schmidt.

Meteen in zijn eerste seizoen bij Ajax wordt Schmidt kampioen. Na drie jaar Ajax (82 wedstrijden, 25 doelpunten) vertrekt hij naar Fortuna ’54. Daar sluit hij zijn voetballoopbaan af.

Oranje

Schmidt, die vanwege zijn elegante spel ook wel ’juffrouw Schmidt’ werd genoemd, kwam nooit uit voor Oranje. Hij zat wel enkele keren bij de selectie, maar had concurrentie van spelers als Abe Lenstra en Mick Clavan.

Wellicht kwam zijn tijd bij Oranje tot een eind omdat hij geen blad voor de mond nam, vertelde Schmidt jaren later aan Jan Visser, vriend in Alkmaar. „In die tijd stelde een keuzecommissie het Nederlands elftal samen. De trainer had daar weinig over te zeggen”, vertelt Visser. „Tijdens een training zei een van de commissieleden tegen Schmidt ’Jij moet harder worden, Schmidt! Als je nou eerst eens een paar keer met je kop tegen die paal loopt...’ Daarop antwoordde Schmidt gevat: ’Als u het dan eerst eens voordoet...’ Dat werd door de betreffende bobo natuurlijk niet gewaardeerd.”

Na zijn voetballoopbaan bleef Schmidt in Brabant. Hij woonde jarenlang in Son en Breugel.

Willy Schmidt als speler van Ajax.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen