Varen maar, want de sluizen zijn weer open: ’Een boot is de beste vorm van quarantaine’

Zilt ligt in de Schermersluis van Nauerna bij sluiswachter Gerard Mooij.
© Erik Rietman
Edam/Nauerna

’Trrriiiinggg’. Daar rinkelt de bel. Oppassen, want de sluis gaat open. Trossen los en gaan met die boot. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had vanwege corona de sluizen en bruggen dicht gehouden. Maar nu mag het weer.

Zilt ligt in de Schermersluis bij Nauerna. De nieuwe aanwinst van Niels van der Spek en Ruben Polderman. Voor 1850 euro tikten ze het zeilbootje op de kop in Uitgeest. Nu moet het nog naar Amsterdam waar ze wonen.

Marktplaats

Niels heeft zeilervaring; dat zie je zo als hij de sluis in manoeuvreert. ,,Maar dat was met Valkjes, dit is even wat anders.’’ Maat, buurman en mede-eigenaar Ruben moet nog leren zeilen, maar dat gaat vast lukken denken ze. ,,We kochten dit bootje via Marktplaats. Er is vanwege corona heel veel vraag naar zeilbootjes lijkt het wel. Veel mensen gaan in eigen land op vakantie.’’ De victoire 22 uit 1975 kochten ze voor een prikkie. Motor er bij zelfs. Als de boot het maar een seizoen houdt, zijn ze al blij. Nu nog naar het Java-eiland waar ze wonen en de mast opzetten die nu nog plat op het dek ligt. Lekker makkelijk onder de bruggen door zonder mast, maar die sluis moesten ze toch even nemen.

Familie Flink neemt de Poelsluis met hun nieuwe sloep.
© Erik Rietman

,,De Schermersluis in de Zaanstreek. Mooi hè’’, zegt sluiswachter Gerard Mooij. Samen met Stanley Schoone draait hij de sluis. ,,Deze sluis ligt in de Schermerboezem vandaar die naam Schermersluis.’’

Tegelijk

Als het erg druk wordt in de sluis zullen we misschien eens moeten ingrijpen, denkt Gerard. ,,Als alle bootjes tegelijk de sluis in of uit willen moeten ze wat afstand houden.’’ De enige echte coronamaatregel is het bedieningspaneel schoonmaken met spiritus. ,,We zien weer veel blije mensen. Een aantal boten was al uit de box en sommige nog niet. Nu kan iedereen weer varen.’’ Op een mooie dag schutten ze er een stuk of veertig op de vaarroute tussen Noordzeekanaal en Alkmaardermeer. ,,We kennen de meeste mensen wel, maar doordat er stremmingen waren in de Zaan komen er ook veel nieuwe gezichten langs.’’

Verkenningstocht

De Conbrio uit Westknollendam is hier vaker geweest. Hans en Lidy Best uit Westknollendam gaan naar het IJsselmeer. Eerst naar Durgerdam, dan Stavoren en verder naar de Friese meren. En wie weet, wordt het nog een stukje Waddenzee ook. Met de auto hebben ze in Friesland een verkenningstocht gehouden of ze daar wel konden varen in deze coronadagen, maar dat gaat lukken.

,,Een boot is de beste vorm van quarantaine’’, zegt Hans. Een sluis is een ultieme relatietest. Maar Hans en Lidy draaien er de hand niet voor om. Zij met een lijntje op de voorplecht. Hij de hand op roer en motor. ,,Toen ik hem ontmoette, moest ik wel leren zeilen’’, zegt Lidy. Hans: ,,We zijn een prima team.’’ Hop, daar gaan ze weer. Op naar woelige baren.

Poelsluis

De Poelsluis is een schat van een sluis. Mooi oud sluisje tussen de Zaan en de Poel. In 1630 was hier al een houten sluisje. Nu gaat het heel wat moderner met Tammo Volkers achter het bedieningspaneel. Behalve de sluis heeft hij in Wormer ook een brug te bedienen, net zoals in Nauerna.

Familie Flink in de Poelsluis
© Foto Erik Rietman

Familie Flink uit Heerhugowaard vaart er voor het eerst binnen met hun nagelnieuwe Meersloep 520. ,,Gisteren te water gelaten en nu zijn we voor het eerst op pad. We dachten al twee jaar aan zo’n sloep, maar vanwege de corona en de kans dat we niet op vakantie kunnen, hebben we het vervroegd. Nu kunnen we lekker varen’’, zegt vader Flink. De sloep heeft nog geen naam, maar die komt er binnenkort op: ’Dreams’. En voort varen ze in hun droombootje.

Tammo heeft een behoorlijk druk sluisje onder handen. ,,Op zomerse dagen komen er wel 150 bootjes langs. Dan is het passen en meten. En zullen we vast af en toe roepen dat de mensen afstand moeten houden. Ze willen er allemaal tegelijk uit.’’

Zeesluis

In Edam is het bij de Oude Zeesluis (uit 1544) redelijk rustig. zegt Ellen Bosma. Ze heeft nog maar drie bootjes gehad die morgen. ,,In deze tijd is een gemiddelde van acht heel gewoon. Maar op drukke dagen hadden we er vorig jaar wel honderd. Er komen nu geen charterschepen langs die nogal eens afmeren in Edam, dus het is erg rustig.’’

Ellen Bosma achter de knoppen bij de Zeesluis van Edam.
© Erik Rietman

Het is geen klipper, maar een rubber bootje van twee meter waarmee Kees Bootsman uit Volendam de sluis in vaart. Kees doet een rondje Purmerringvaart. ,,Dan ga ik er bij Edam in en bij Monnickendam weer uit. Even een frisse neus halen.’’

Daar komt ook de Place 44 aangestoomd. Een fraai zeiljacht van Ron en Annette Laan uit Broekerhaven. ,,Er is plaats voor vier (for four) maar we zijn met zijn tweetjes, verklaart Ron lachen de naam van het schip. Ze doen even een weekendje IJsselmeer. Afgelopen nacht lagen ze voor anker bij het PEN-eiland bij Diemen en nu wordt het Edam. We hebben eten aan boord want je kunt jammergenoeg geen terrasjes pakken en uit eten.’’ Het varen begint weer, maar passagieren is nog weinig lol aan.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen