Premium

In acht weken coronatijd meer dan driehonderd optredens; saai wordt het nooit. ’De emoties die erbij komen kijken zorgen voor een enorme drive’ [video]

In acht weken coronatijd meer dan driehonderd optredens; saai wordt het nooit. ’De emoties die erbij komen kijken zorgen voor een enorme drive’ [video]
© Foto’s Aangeleverd

Ed Diederich draait de muziek naar volume standje nul. Het is even stil, want een vrouw uit zijn publiek komt hem een cadeautje geven. Een schilderij. Speciaal voor de artiesten die er vandaag een feestje van maken. Even slikken, zoals veel vaker de afgelopen twee maanden. ,,Ik blijf hier emotioneel van worden”, zegt hij door de microfoon. Daarna draait hij de volumeknop open. Tijd om door te gaan met het zoveelste feestje.

Muzikanten die hun installatie in de tuin van zorgcomplexen neerzetten om de mensen te vermaken. Het fenomeen keert inmiddels terug op vrijwel alle plekken waar in coronatijd een vrolijke noot nodig is.

Ze hebben op tv kunnen zien dat er allerlei maatregelen zijn genomen voor voornamelijk ouderen. Die hebben vrijwel geen bewegingsvrijheid. De eenzaamheid die al zo’n topic is bij deze mensen, lijkt alleen maar erger te worden.

Of het ooit saai wordt, na tientallen optredens bij onder meer verzorgingstehuizen en zorginstellingen? Nee, is steevast het antwoord. Mensen een hart onder de riem steken wordt nooit saai.

Met dj Ron Pronk en zanger Steef de zingende neef aan zijn zijde gaat Diederich alias DJ-EDuardo al twee maanden de regio door. Het maakt eigenlijk niet uit waar het is, of wie het is; zolang het maar om mensen gaat die in de coronatijd een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ,,De rol van muziek is daar zo belangrijk in”, vindt Diederich. ,,Ze kunnen voor even hun zorgen vergeten.”

Thomashuis

Deze keer staat het drietal met een muziekinstallatie in de tuin van het Thomashuis in Warmenhuizen. Hier wonen mensen met een beperking. Tien jaar terug kregen Ans van Zijl en Paul van den Heuvel de sleutel van het Thomashuis. Ze gaan het stokje per 1 september overdragen.

In acht weken coronatijd meer dan driehonderd optredens; saai wordt het nooit. ’De emoties die erbij komen kijken zorgen voor een enorme drive’ [video]
Ed Diederich (l) en Ron Pronk achter de draaitafel bij het tienjarig bestaan van het Thomashuis Warmenhuizen.
© Foto Marc Moussault

Ed Diederich is inmiddels een bekende van de bewoners; hij draait ook altijd op de ochtend van het Huisweid Festival voor lokale mensen met een beperking. Om nu het festival in Warmenhuizen dit jaar niet doorgaat toch een beetje bij ze te zijn, staat hij in de tuin van het Thomashuis. Samen met zijn muzikale vrienden.

Pronk begint met draaien. Veel is er niet voor nodig om het publiek los te laten gaan. Binnen de kortste keren staat iedereen op de ’dansvloer’. Als een van de eerste nummers wordt Abba - Dancing Queen gedraaid.

,,Altijd leuk hè, die viooltjes in dit nummer”, roept Diederich vrolijk door de microfoon. De toon is gezet. De zon schijnt en daar horen ook toepasselijke nummers bij als Als de zon schijnt van André van Duin.

Binding

De drie artiesten passen hun muziek aan op de doelgroep. Muziek om op te dansen, maar ook die hoop geeft aan de toehoorders. Pak maar mijn hand van Nick & Simon, bijvoorbeeld. Al is het op dit moment even niet mogelijk, iemands hand vastpakken. De anderhalve meter afstand blijft belangrijk.

Diederich merkt het elke keer weer als hij het nummer You’ll Never Walk Alone van Lee Towers draait tijdens een van die optredens: dan krijgt iedereen kippenvel. Dan gaat het verder dan muziek. ,,Het zorgt voor binding.”

Een week of acht geleden gooide de dj uit Den Helder een balletje op bij Ron Pronk en Steef de zingende neef. Of ze het leuk zouden vinden om met hem langs plekken te gaan waar eenzame mensen zijn. Er was geen moment twijfel. Ze gingen dit doen, niet wetend waar het zou eindigen. Het eind is na weken vol optredens nog steeds niet in zicht.

,,In deze periode hebben we een bijzondere band met elkaar opgebouwd”, vertelt Diederich. ,,Als dj ben je vaak in je eentje op pad. Het is mooi om dit samen te kunnen doen, vanuit ons hart. Het voelt na al die weken net alsof we broers zijn, zo vaak spreken we elkaar.”

In acht weken coronatijd meer dan driehonderd optredens; saai wordt het nooit. ’De emoties die erbij komen kijken zorgen voor een enorme drive’ [video]
Het team van #Ouderentour op pad om ouderen te vermaken met muziek.

Diederich werkt in het dagelijks leven in de supermarkt. Hij was assistent-bedrijfsleider bij de Deen in Warmenhuizen die inmiddels gesloten is. De band met het dorp blijft warm.

De kostbare herinneringen zijn voor hem inmiddels ontelbaar. ,,Vorige week nog, toen sprak ik met een vrouw die ongeneeslijk ziek is. Dat we zulke mensen plezier mogen laten beleven dankzij de muziek, dat vind ik heel mooi. Ik word er telkens weer emotioneel van als we dat soort dingen meemaken. Het laat je ook even stil staan bij waar je het voor doet.”

Driehonderd

Erik Houweling uit Den Helder kan meepraten over de ervaringen van Diederich. ,,In acht weken hebben we meer dan driehonderd optredens gedaan”, vertelt hij. ,,Eigenlijk zou het gebied achter Schagen en maximaal Heerhugowaard de grens blijven.

Maar deze zaterdag stonden we zelfs in Heemskerk en Steenwijk. Het blijft maar doorgaan met aanvragen. Op de dag dat we bekend maakten dit te gaan doen denk ik dat ik wel honderd berichtjes heb gehad via Facebook, met telkens de vraag of we langs wilden komen.”

Zijn #Ouderentour is een succes. Met een groep artiesten gaat hij verzorgingstehuizen in de wijde omgeving af. Houweling heeft een evenementenbureau waarmee hij op dit moment veel inkomsten misloopt. Toch, een vergoeding vragen ze er niet voor. Hebben mensen genoten, dan kunnen ze een donatie doen. Meer wordt er niet gevraagd.

Drive

Of ze het niet een keer zat raken na driehonderd keer? ,,Die vraag krijgen we inmiddels van heel veel mensen”, zegt Houweling. ,,We hebben het nooit echt uitgesproken, maar nee, we houden plezier. De emoties die erbij komen kijken zorgen voor een enorme drive.”

Hij kan genoeg voorbeelden geven. Een vrouw die nog twee weken te leven heeft en moet huilen van het plezier dat ze heeft door de muziek. Een man die al maanden zijn rolstoel niet uitkomt en bij het horen van de muziek ineens vrolijk voor het raam staat te bewegen.

,,De emotie die het losmaakt, bij ons en bij de mensen zelf, is precies de drive. Je wilt dit gewoon blijven doen, je móet dit gewoon blijven doen. De band binnen ons team is onbreekbaar geworden door alles wat we in deze korte periode met elkaar hebben meegemaakt.”

’WeGaanDoor’

Ook voor Diederich zal het niet snel saai worden. Hij gebruikt op sociale media niet voor niets de slogan ’WeGaanDoor’. Er moet ook gewerkt worden, maar in de vrije uren blijft hij zoveel mogelijk optreden.

,,Het is anders dan op een festival draaien, want je kunt niet de hele tijd met snoeiharde nummers van AC/DC op de proppen komen”, stelt hij. ,,Maar toch, ik zou dit elke dag wel kunnen blijven doen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen