Premium

Wesley Hoedt weer bij AZ: ’Maar terug? Nee, ik ben nog niet klaar in het buitenland’

Wesley Hoedt weer bij AZ: ’Maar terug? Nee, ik ben nog niet klaar in het buitenland’
Wesley Hoedt op het trainingsveld van AZ. ,,Ik wil straks fit zijn voor een volgende club.’’
© Foto Ed van de Pol
Alkmaar

Wesley Hoedt is terug bij AZ, de club waar hij van zijn 11e tot zijn 21e voetbalde. Hij houdt er zijn conditie op peil. ,,Ik wil fit zijn voor een volgende club.’’

Voor de nu 26-jarige Hoedt betekent dat een eerste kennismaking met het trainingscomplex in Wijdewormer. In de tijd dat hij zelf in de jeugdopleiding van AZ zat, werd er nog getraind in Alkmaar, op het complex van amateurclub Flamingo’s. De selectie trainde in die jaren op het trainingsveld naast het stadion. Het nieuwe complex op sportpark Kalverhoek werd in 2016 geopend – toen was Hoedt al vertrokken naar Lazio Roma.

„Ik heb inmiddels natuurlijk ook trainingscomplexen van andere clubs in Europa gezien, en dit is echt top. Heel mooi. AZ heeft het super goed voor elkaar”, zegt Hoedt na zijn eerste trainingen.

Hoedt klopte bij AZ aan omdat er bij zijn huidige club, Royal Antwerp FC, voorlopig nog niet in groepsverband wordt getraind. „Zoals het er nu voorstaat, zijn er tot 15 juni geen groepstrainingen. Dat is dus nog behoorlijk lang. En mijn contract bij Antwerp loopt nog maar tot 30 juni. Dus heb ik AZ gevraagd of ik mee mocht trainen, want ik wil fit zijn voor een volgende club.”

Toekomst

Waar zijn toekomst ligt is nog onduidelijk. Hoedt stapte in 2015 over van AZ naar Lazio Roma en tekende in 2017 een vijfjarig contract bij Southampton. Daar ligt hij dus nog tot 2022 vast, maar de afgelopen anderhalf jaar werd hij verhuurd vanwege onenigheid met de trainer van Southampton. Dit seizoen speelde hij op huurbasis voor Antwerp.

„Antwerp heeft een optie om me te kopen voor acht miljoen, maar dat is niet haalbaar. Dat gaan ze niet doen. Het zou kunnen dat ze me nog een seizoen willen huren, maar zelf heb ik het liefst dat een club me koopt. Dan kan het hoofdstuk Southampton worden afgesloten.”

Terugkeren bij AZ? Dat ziet Hoedt niet gebeuren. „Dat is totaal niet aan de orde. Ik ben nog niet klaar in het buitenland. Bovendien is de afkoopsom voor AZ niet haalbaar. Dat ik nu meetrain, daar moet niets achter worden gezocht. Ik wil graag fit blijven en AZ geeft me die mogelijkheid. Daar ben ik de club, Arne Slot en Max Huiberts heel dankbaar voor.”

El Hamdaoui, Vlaar en Maher

Toch denken veel fans dat zijn rentree op het trainingsveld misschien weleens een echte terugkeer kan inluiden. Zo ging het in het recente verleden immers ook met Mounir El Hamdaoui, Ron Vlaar en Adam Maher. Ook toen werd gezegd dat een contract ’totaal niet aan de orde was’. Weken later tekenden ze toch en sloten ze aan bij de selectie.

„Dat snap ik, en ik heb van tevoren ook wel bedacht dat dat soort verhalen misschien zouden komen. Maar de situatie van die spelers was heel anders dan die van mij. Ze zaten in een andere fase van hun carrière, ze zaten zonder club en ze waren daardoor transfervrij. Dat is in mijn geval allemaal ietsje anders, hè. Nee, echt, een terugkeer bij AZ is nu niet aan de orde. Ik wilde heel graag weer met anderen trainen en met de bal trainen en hier kan dat. In overleg met Antwerp en Southampton trouwens, laat dat duidelijk zijn.”

Onder 13

Veel bekenden komt hij niet tegen. Wel in de (medische) staf, maar niet op het veld. „Jordy Clasie ken ik van Southampton, maar omdat we in groepjes trainen, verspreid over de velden en verdeeld over verschillende tijden, heb ik hem nog niet gezien. Verder zijn het heel veel jonge jongens. Spelers die bij AZ in de onder 13 of onder 14 zaten toen ik in het eerste kwam. Het is wel mooi om te zien hoe het nu bij AZ allemaal gaat en hoeveel talent er is.”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen