Premium

Helderse scheepswerf bouwt met Hydrograaf nieuwe boot voor marine

Helderse scheepswerf bouwt met Hydrograaf nieuwe boot voor marine
De ruwbouw van de Hydrograaf wordt in Den Helder afgebouwd.
© Foto Defensie
Den Helder

De Hydrograaf is de naam van een nieuwe marineboot die nu bij Shipyard Damen aan de Binnenhaven wordt afgebouwd.

Deze maand kwam het stalen casco van de Hydrograaf uit Friesland naar Den Helder. Het wordt een ’Expeditionairy Survey Boat’ die omgevingsinformatie voor amfibische operaties kan verzamelen. De komende maanden vult Damen de binnen- en buitenkant van het vaartuig stapsgewijs met apparatuur, benodigdheden en technologie. Zo ontstaat er een nieuw expeditionair vaartuig.

Vervanger

De bijna 16 meter lange Hydrograaf is een vervanger van de hydrografische sloepen van tien meter die nu gebruikt worden voor onderzoek onder water van stranden voorafgaand aan een amfibische landing. Ook kunnen er hydrografische gegevens in een onbekende haven mee worden verzameld. Aan boord is plaats voor vier personen, van wie twee de boot besturen en twee de meetapparatuur bedienen.

De nieuwe aanwinst van de Koninklijke Marine is waarschijnlijk begin 2021 klaar voor het uitvoeren van haar werkzaamheden. De hoofdtaken zijn naast het eerder genoemde verzamelen van gegevens voor een landing aan de kust ook opnamewerkzaamheden ter ondersteuning van noodhulp. Daarnaast kan de boot ingezet worden bij het ondersteunen van civiele hydrografische taken.

Zijkant

De Hydrograaf kan straks in de bootgaten aan de zijkant van de Karel Doorman of Johan de Witt worden meegenomen. Eenmaal in zee neergelaten zal de boot meer dan zestig uur onafgebroken ingezet moeten kunnen worden.

Voor de Helderse scheepswerf betekent de opdracht opnieuw een mooie klus voor de zeemacht. Dit voorjaar werkt Damen ook aan het groot onderhoud van Zr.Ms. Luymes en de Pelikaan.

De Hydrograaf is een klein, maar complex project liet directeur Jelle Loosman van de Damen-werf eerder al weten.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen