Geen nieuwe coronabesmettingen in Zaanstreek-Waterland in afgelopen 24 uur, maar Wormerland blijft zwaarst getroffen gemeente van Noord-Holland

Geen nieuwe coronabesmettingen in Zaanstreek-Waterland in afgelopen 24 uur, maar Wormerland blijft zwaarst getroffen gemeente van Noord-Holland
Purmerend

In de regio Zaanstreek-Waterland is het afgelopen etmaal geen enkel nieuw geval van corona vastgesteld. Ook nieuwe ziekenhuisopnames en sterfgevallen werden niet gemeld in de regio.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zaterdagmiddag publiceerde. Het is te vroeg om aan te geven of de coronapandemie achter de rug is, al loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ook landelijk terug.

Bovendien benadrukt het RIVM dat niet bij alle mogelijke gevallen van COVID-19 ook daadwerkelijk wordt getest; dat is voorbehouden aan kwestbare doelgroepen en werknemers in de zorg en het onderwijs.

Het aantal sterfgevallen in de regio Zaanstreek-Waterland blijft daarmee staan op 96. Van de 816 inwoners in de acht regiogemeenten bij wie besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, moesten er tot nu toe 252 in het ziekenhuis worden opgenomen.

Het RIVM acht vooral de ziekenhuisopnames maatgevend voor de ernst van de pandemie. Wat dat betreft is Wormerland er relatief het ergst aan toe: 122,7 per 100.000 inwoners moesten met ziekteverschijnselen worden opgenomen. In Oostzaan zijn dat er toch ook 113 opnames per 100.000 inwoners, en in de gemeente Waterland gaat het om 91,8 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners.

Landsmeer komt er met 26,1 opnames per 100.000 inwoners relatief het beste van af. Voor Beemster geldt 39,9 opnames per 100.000 inwoners, voor Edam-Volendam 63,5 opnames per 100.000 inwoners, voor Zaanstad 70,8 ziekenhuispatiënten per 100.000 inwoners en voor Purmerend 78,8 opnames per 100.000 inwoners.

Voor kleinere gemeenten geldt overigens dat slechts enkele ziekenhuispatiënten een relatief zware impact op de cijfers hebben. Uit de cijfers valt wel op te maken dat de regio Zaanstreek-Waterland zwaarder zucht onder corona dan de omringende regio’s. Wormerland en Oostzaan zijn relatief de twee zwaarst getroffen gemeenten van Noord-Holland.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen