Premium

Deo(dorant) Volente | column Richard Kemper

Deo(dorant) Volente | column Richard Kemper
Richard Kemper.

Aangezien ik als theatermaker tegenwoordig teveel tijd heb, geef ik mijn mijmeringen maar ruim baan. Zo kwam ik van de week terecht in het Muiderslot, schoolreis, 5e klas lagere school.

Een kasteel zoals ieder kind dat in een sprookje fantaseert. Behalve Sylvie Meis, want die dacht aan een Hamburgse villa met terrasverwarmers en zo geschiedde. Maar wij dachten aan het Muiderslot. Gewapend met een condenserend plastic zakje geplette bolletjes in je tas begon je opgewonden aan de busreis naar de andere kant van de wereld.

Wat mij van dat reisje het meest is bijgebleven (naast de ogen van Shirley Vermeulen) is hoe het gesteld was met de hygiëne in die tijd. Uitgebreid vertelde een gids over ontlasting op straat en jarenlang niet badderen. De hele klas riep ’Ieuw!’ en ’Gadver!’ en maakte kotsgebaren. Behalve Shirley, want die had stijl.

Het is voor ons nog steeds een rare gedachte dat Europeanen zich sinds de 14e eeuw een paar honderd jaar nauwelijks wasten. Voor die tijd gingen vrouwen en mannen door elkaar eens per week naar een badhuis en ze maakten er een feestje van. Totdat de pest om zich heen begon te grijpen.

Mensen dachten dat je poriën van al dat badderen open gingen staan en je zo sneller de pest kreeg. Vanaf toen bedekten onze voorouders zich liever met een geurtje: poeder en zemelen. Het devies werd: „Een gezonde geest in een goor lichaam.” Verstopte poriën en een korst vuil waren de beste bescherming tegen besmettingen.

De Franse koning Lodewijk XIII werd in 1601 geboren. Toen de prins 7 jaar was, werd hij, om met de dokter te spreken, ’voor het eerst in bad gedaan, samen met zijn zuster’. De paar mensen die het zich konden veroorloven, trokken elke dag schoon ondergoed aan, maar de norm was eens per maand.

Een schrale troost voor ouders met pubers in huis. Afval werd op straat gegooid, tanden werden (heel soms) gepoetst met linnen en steenkool. Kippenbotjes waren tandenstokers. Tampons werden zelfgemaakt van mos. Allemaal dingen die toen normaal waren en waarvan we nu gruwelen.

Ik denk aan hoe ze over een paar honderd jaar over ons zullen praten. Loopt er dan een klasje door Openluchtmuseum Almere en vertelt een gids over mensen die ooit in de Mediamarkt (een soort antiekbeurs) door elkaar liepen ’zonder mondmasker’? Mensen die elkaar een hand gaven zónder handschoenen? En dat zónder eerst hun contacttrack van de afgelopen zes jaar te checken! Zullen ze walgen van stellen die in één bed lagen? Tegen elkaar aan. Naakt! „Wààààt? Gadver!”

Kotsen ze van schoenenwinkels waar mensen dezélfde schoenen pasten die een ander al geprobeerd had! Van toiletten waar blote billen op hetzelfde plastic gingen zitten waar net iemand anders had gezeten? En geloven ze de verhalen over mensen die als ze net verliefd waren uit hetzelfde glas dronken en (in het begin) nog tongzoenden. „Wat is dat?”, vraagt er straks iemand. Zou de gids de uitleg kunnen afmaken? „Dan open je allebei je mond en stopt dan je tong in de mond van de and…”

„HOU OP!!!”, smeekt de groep. Wordt dit dan gezien als opruiïng? Oproepen tot terrorisme? Roepen de mensen: „Dit is toch niet normaal?!” En zegt de gids dan „Precies! Daarom bedachten ze in 2020 ’Het Nieuwe Normaal’.” U leest het. Ik heb teveel tijd. Laten we hopen dat we snel weer zo goor mogen leven als drie maanden terug. Toen normaal nog gewoon was. Om met onze middeleeuwse voorouders te spreken: Deo(dorant) Volente!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.