Premium

Onderbreking van de Odyssee, ’besmet’ cruiseschip De Zaandam wel welkom in IJmuiden [video]

Onderbreking van de Odyssee, ’besmet’ cruiseschip De Zaandam wel welkom in IJmuiden [video]
IJmuiden

Wekenlang heeft het inmiddels alom bekende cruiseschip De Zaandam, met veel corona-passagiers aan boord, vergeefs geprobeerd een haven bij de kust van Latijns-Amerika aan te doen. Nergens was het welkom. Tot vrijdagochtend.

In de vroege ochtenduren meert het passagiersschip van de Holland America Lijn af bij de Monnickendamkade in de IJmondhaven bij IJmuiden. Daar ligt het enkele uren voor een zogeheten technical call: het innemen van brandstoffen, het aan land brengen van afval, proviand voor de bemanning aan boord en regulier duikwerkinspectie van het scheepsgedeelte onder water.

De kade is afgesloten om pottenkijkers te weren. ,,En bovendien is het ook ter bescherming van de bemanningsleden. Die hebben wekenlang in quarantaine gezeten, dus zijn coronavrij. Zij beschikken dan ook over een gezondheidsverklaring. Op de kade zouden ze alsnog besmet kunnen worden door nieuwsgierigen”, zegt Peter Blinkhof van de IJmuidense havendienst.

Op de met hekken omgeven kade staan enkele met mondkapjes uitgeruste opvarenden de buitenkant en de raampjes te wassen. Dit doen zij met meterslange telescoophengels met aan de uiteinde een zwabber, of iets dat daarop lijkt. Een van hen schildert een deel van de reling.

Alsof het schip weer wordt voorbereid op de volgende reis. Maar daar komt het voorlopig niet van. Een vrachtwagen met proviand wordt bij de gangway uitgeladen.

Bij een andere ingang van het schip staat een tafeltje met daarop een lijst met namen van mensen die het schip mogen bezoeken. Een mechanicien staat te wachten tot hij aan boord mag. ,,Ik moet iets repareren”, roept hij naar de verslaggever. Verder wil niemand iets zeggen. Een bemanningslid in wit overhemd schudt ‘nee’ bij het horen van het woord ‘press’. Vandaag niet.

Het bunkeren deze vrijdag is gebeurd na overleg met de autoriteiten, de Veiligheidsregio Kennemerland, de gemeente Velsen en het Centraal Nautisch Beheer. Zij zagen geen redenen om het schip te weigeren.

Peter van de Meerakker van Zeehaven IJmuiden NV, beheerder van de IJmondhaven, is blij dat de overheden en nautische dienstverleners als scheepsagent KVSA het mogelijk hebben gemaakt om het ‘prachtige schip’ te kunnen bevoorraden. ,,De cruisevaart gaat door een diep dal als gevolg van de coronamaatregelen. Als Zeehaven IJmuiden N.V. en KVSA zijn we blij iets te kunnen doen.’’

Het cruiseschip werd in maart wereldnieuws na berichten dat zich onder de opvarenden (1243 passagiers en 587 bemanningsleden) tweehonderd van hen besmet zouden zijn door het coronavirus. Eén Nederlander is overleden aan het virus, net als drie personen van andere nationaliteiten.

Lees ook: Baas Holland America Line vreest voor meer doden Zaandam

Het lege zusterschip Rotterdam is vanuit Mexico te hulp geschoten met medisch personeel en voorraden. Alle cruisegangers moesten in quarantaine aan boord blijven.

Beide schepen kregen uiteindelijk toestemming het Panamakanaal door te varen richting Fort Lauderdale waar een groot deel van de passagiers en bemanning van boord mocht. De Zaandam komt daar nu vandaan en heeft vanaf dinsdagavond op de ankerplaats voor de kust van IJmuiden gelegen, in afwachting op verdere instructies.

Deze locatie is een geliefde ligplaats voor olietankers die wachten op nadere orders van de rederij. Aan boord bevindt zich een beperkt aantal bemanningsleden dat ongeveer vier weken in quarantaine aan boord heeft doorgebracht. Na het bezoek aan IJmuiden gaat het schip voor anker op de ankerplaats voor de kust van Scheveningen, wachtend op betere tijden.

Meer nieuws uit Kennemerland