Premium

BEP-dynasty Eggers mist gezellig samenzijn bij de club: ’Korfballen is ook ons sociale leven’

BEP-dynasty Eggers mist gezellig samenzijn bij de club: ’Korfballen is ook ons sociale leven’
Drie generaties ’Beppers’ bij elkaar in de tuin: oma Tiny Eggers, dochter Anja de Heer en Bodyn de Heer.
© Foto Pascal Fielmich
Zuidoostbeemster

Tiny Eggers (79) kwam in 1950 in aanraking met met korfbal. Het bleek de start van een heuse BEP-dynastie. Een familie waarin iedereen korfbalt of heeft gekorfbald.

In de tuin – op gepaste afstand – zitten drie generaties ’Beppers’. Oma Tiny Eggers, dochter Anja de Heer (55) en Bodyn de Heer (21). Haar oma is de eerste in lijn van de korfbalfamilie. ,,Oma is zelfs erevoorzitter en het belangrijkste toernooi bij BEP, het Tiny Eggers Tientoernooi, is naar haar vernoemd”, klinkt het trots.

Tiny nam in 1950 deel aan het schoolkorfbal en maakte van daaruit maakte de stap naar het korfbal in clubverband. ,,Ik vond het gewoon een leuke sport, maar om eerlijk te zijn, was er ook weinig anders. Gym en korfbal. Meer keuze was er niet.”

Het korfbal in de jaren vijftig was heel anders dan het korfbal van nu. ,,Je had toen nog drie vakken”, doceert Tiny. ,,Nu heb je aanval en verdediging, maar toen had je nog een middenvak erbij. De sport werd alleen buiten beoefend en ging gewoon het hele jaar door. Korfbal is nu ook veel sneller en dynamischer geworden. De meiden hebben ook een veel actievere rol. Wij stonden als meisjes nog onder de korf om de ballen aan de jongens te geven die dan moesten schieten. Ze noemden ons ook wel de ’paalhoeren’, maar dat hoef je niet in het verhaal te zetten.”

Als oma, dochter en kleindochter zijn uitgelachen, vertelt Tiny het verhaal over de ontmoeting met haar man. Uiteraard bij de korfbalvereniging. ,,We kregen vier kinderen en ze gingen alle vier op korfbal.” Anja: ,,We waren er hele weekenden. Zaterdag zelf spelen en zondag gingen we bij de volwassenen kijken.”

,,Wat dat betreft, is er niets veranderd”, vult Bodyn aan. ,,Het is niet alleen je sport, maar korfbal is ook je sociale leven. Je groeit er op, maakt er vrienden, velen krijgen er zelfs een relatie. Toen we nog in de jeugd zaten, vonden we het geweldig om bij het eerste team te kijken. Nu zit ik er zelf in en is het toch wel bijzonder dat kinderen nu naar mij komen kijken. Maar ook opa en oma, m’n ooms en tantes, die allemaal gekorfbald hebben, iedereen eigenlijk.”

Door de coronacrisis ligt ook het korfbal helemaal stil. Een fikse aderlating voor een familie wiens sociale leven grotendeels bij BEP plaatsvindt. Tiny: ,,We zaten toch het grootste gedeelte van het weekend in de sporthal of kantine. Voor ons oudjes is het echter alleen het weekend dat wegvalt, maar het is vooral heel naar voor de jongeren. Zij missen de trainingen, de feestjes, de gezelligheid. Dat is gewoon echt naar. Verkering zoeken, is er nu ook effe niet bij. Je kunt namelijk nergens heen.” Anja: ,,Het scheelt mij vooral een hoop reistijd. Ik heb vijf kinderen en met aanhang zijn het er zeven die op het hoogste niveau korfballen. We proberen bij iedere wedstrijd aanwezig te zijn, dus het wordt soms wel eens interessant hoe we dat gaan doen. Ik bespaar momenteel een hoop brandstof.’’

Bodyn: ,,Ik kom nog wel wat mensen tegen, maar het is niet meer zo dat we hele avond gezellig samen zitten in De Beuk. Korfbal is voor ons meer dan sport alleen. Vooral bij BEP. Het is echt een grote familie. Een warm nest en dat is iets dat we door deze hele crisis moeten missen. We hopen dan ook dat we snel weer van start kunnen gaan.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen