Premium

Texel kan alsnog oversteken naar eredivisie zaalvoetbal die naar zestien teams wordt uitgebreid. Zeemacht op reservelijst: ’Dat moesten we nog wel officieel laten weten’

Texel kan alsnog oversteken naar eredivisie zaalvoetbal die naar zestien teams wordt uitgebreid. Zeemacht op reservelijst: ’Dat moesten we nog wel officieel laten weten’
Jesper Arkenbout vuurt namens Texel op het doel van Leekster Eagles. Beide koplopers in de afgesloten eerste divisie A promoveren naar de eredivisie.
© Archieffoto
Den Burg

De eredivisie zaalvoetbal wordt met ingang van het nieuwe seizoen uitgebreid naar zestien ploegen. Dat zijn er nu nog twaalf met uit deze regio Hovocubo, Marlène, Veerhuys, Volendam en White Stones. Aanvulling vanuit beide eerste divisies gebeurt op basis van de ranglijst. Dat is goed nieuws voor Texel dat met Leekster Eagles de leiding in A deelde toen de competitie wegens corona abrupt werd gestopt. Beide promoveren. Net als BE ’79 en Den Haag uit B.

De expansie aan de top, die formeel nog wel moet worden goedgekeurd door het bestuur amateurvoetbal, is het eerste tastbare resultaat van het proces ’optimalisatie zaalvoetbalpiramide’.

Clubs werd gevraagd voorstellen te doen. Waarna een ingehuurd adviesbureau de bevindingen uiteindelijk heeft samengebald in een rapportage aan de bond.

De nieuwe competitie zou uit twee fases komen te bestaan. Eerst een reeks van twaalf en later nog eens veertien uit- en thuiswedstrijden als de ranglijst links en rechts is opgesplitst. Er zijn vier speelronden op zondag in hetzelfde weekeinde dat ook op vrijdag wordt gespeeld.

De conceptspeelkalender wordt mede vastgesteld op basis van de speelsterktes en ranking van de ploegen. De KNVB besloot die uiteindelijk geen rol te laten spelen bij de indeling. Dan zou White Stones zijn plek in de eredivisie hebben moeten overdoen aan Zeemacht.

,,Voor ons is dit een teleurstelling’’, zegt coach Arjan de Klerk van de Helderse ploeg die vorig seizoen terugviel uit de eredivisie. ,,We staan nu op de reservelijst. Dat moesten we nog wel officieel laten weten.’’

Aan de andere kant van het Marsdiep wenst Martijn de Veij zijn grote vreugde enigszins te temperen. ,,Ik wacht tot de KNVB het officieel naar buiten brengt.’’

Ondertussen is de coach die vrijdagavond een afspraak heeft met zijn selectie, niettemin druk bezig met voorbereidingen. ,,We willen de thuiswedstrijden het liefst op zaterdag in de namiddag spelen. En er moeten afspraken worden gemaakt met het veldvoetbal waar de meeste spelers actief zijn. ’’

,Sander van Dijk, trainer van landskampioen Hovocubo dat ook bovenaan stond toen de competitie in crisistijd definitief op slot ging, vindt de vier zondagen geen probleem. ,,Met jongens die ook op het veld voetballen, hebben wij de duidelijke afspraak dat Hovocubo prioriteit heeft. Het is geen cafévoetbal.’’

Hij ziet met zestien ploegen nóg meer promotiemogelijkheden voor zaalvoetbal in het algemeen. ,,Met het oog op het EK dat in 2022 in Nederland wordt gehouden. Het verschil in niveau zal er altijd blijven. Voor ons betekent het dat we minimaal drie keer in een seizoen tegen de topteams spelen. Hoe vaker op hoog niveau, hoe beter je wordt.”

Stefan Dol kon het veldvoetbal bij VVS’46 altijd prima combineren met zijn inzet voor Marlène. ,,Maar als ik op zondag een keer voor de keuze sta, kies ik waarschijnlijk toch voor de zaal. We hebben een prima selectie en ik denk dat we om de prijzen in de eredivisie kunnen spelen. Eigenlijk zou het voor mij het best uitkomen als die potjes op zondag tijdens de winterstop op het veld zijn.”

Ook hij ziet de opsplitsing in de tweede seizoenshelft als voordeel. ,,Dan krijgen we meer topwedstrijden. De stap zal veel van de nieuwkomers vragen. De bovenste teams trainen toch twee keer in de week.”

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen