Bert Blase van Heerhugowaard geen burgemeester van Den Haag

Bert Blase solliciteerde in een videoclip naar het burgemeesterschap van Den Haag.© Bert Blase

Peter Schat
Den Haag

Bert Blase, nu burgemeester van Heerhugowaard, gaat die functie niet bekleden in Den Haag. Commissaris van de Koning Jaap Smit wees hem af na de eerste ronde sollicitatiegesprekken.

Blase solliciteerde in openbaarheid middels een video op Youtube. Het Haagse raadslid Richard de Mos, die zijn sollicitatie eveneens openbaar maakte, is ook afgevallen. Volgens beide sollicitanten in een gezamenlijke verklaring, liet Smit hen buiten de boot vallen omdat hij ’verklaard tegenstander van openbaar solliciteren’ zou zijn.

Op een Haagse lokale zender noemde Smit eerder de gang van zaken ’opvallend in deze tijd’. „De ene burgemeester kondigt haar vertrek aan via Instagram en de ander toont zijn belangstelling via Youtube.” Hij had de indruk dat Blase met zijn videoboodschap ’een statement’ wilde maken, wat ’ook een beetje bij deze tijd past’.

Blase, boegbeeld van de politieke beweging Code Oranje, wilde dat inderdaad, zo blijkt uit zijn reactie: ,,Natuurlijk was ik hiervoor gewaarschuwd. Dat de commissaris zoveel onzichtbare en ongecontroleerde macht heeft, is echt niet meer van deze tijd. Ik blijf mij daarom inzetten voor openbaarheid.’’

Maar dan wel als burgemeester van Heerhugowaard. ,,En dat blijf ik van harte’’, aldus Blase.

De Mos, gemeenteraadslid van Groep De Mos in Den Haag en tot hij aftrad omdat er een corruptieonderzoek tegen hem startte wethouder namens die partij, heeft geen spijt van zijn sollicitatie: ,,De stad weet nu waar ik voor sta: Oplossingsgerichte Ombudspolitiek waarbij mensen vooruit geholpen worden in plaats van links-rechts gezanik.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.