Burgemeester Alkmaar over pijlen en regels in de stad: ’Het gaat allemaal om gedragsbeïnvloeding, we hebben het hier niet over een verkeersmaatregel’

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons twee keer per week bij als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanuit zijn voortuin over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Bruinooge heeft de maatregelen die Alkmaar neemt om de drukte in het centrum in te dammen gemaild naar zijn 16 collega’s in de Veiligheidsregio. ,,Niet dat ik denk dat ze in een willekeurig West-Fries dorp nodig zijn, maar steden als Hoorn en Schagen kunnen er misschien wat aan hebben.”

De middenstreep die sinds donderdag in de Langestraat is getrokken, is volgens Bruinooge geen onneembare barrière. ,,Kijk, die pijlen en strepen zijn natuurlijk geen verkeersmaatregelen. De bedoeling is gedragsbeïnvloeding. Dat mensen bij alles wat ze doen ervan doordrongen zijn dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.”

Lees ook: Pijlenzetters in de Langestraat: ’Het werkt echt hoor, de mensen lopen rechts’

Dus wie straks in de Langestraat naar de boekhandel gaat, en daarna naar de Hema aan de overkant wil, hoeft dus niet eerst naar de Gewelfde Stenenburg en weer terug. ,,Maar de boodschap is wel: hou rechts.”

Met het adviserende Regionaal Beleids Team (RBT) heeft Bruinooge afgesproken dat de Veiligheidsregio en de gemeenten kiezen voor monitoring van de drukte, dat ze ’kleine ingrepen’ doen als het ergens uit de hand loopt met de drukte en dat er ’positieve communicatie’ zal worden gebruikt. ,,Het merendeel van de mensen snapt de noodzaak. Jullie hebben het zelf gezien: de mensen in de Langestraat houden nu al rechts.”

GGD

In het RBT is ook gesproken over het testen . ,,Vanaf 1 juni moet iedereen met klachten getest kunnen worden. Maar als iemand positief blijkt, dan moet er ook een contactonderzoek volgen. Met wie heeft die persoon de twee weken daarvoor contact gehad? Je wilt de dragers opsporen en het virus isoleren, zodat er geen brandhaarden ontstaan.”

Dat vraagt volgens Bruinooge om een vergroting van de capaciteit van de GGD, waarschijnlijk met een man of honderd. ,,Dat is nog een uitdaging, maar de minister betaalt.”

Die extra mensen hoeven geen verpleegkundigen te zijn, maar wel mensen die kunnen uitvragen en die mensen op een goede manier kunnen aangeven dat ze in quarantaine moeten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen