’Beschamend’ lange tbs-behandeling van ontuchtpleger in IJmuiden

’Beschamend’ lange tbs-behandeling van ontuchtpleger in IJmuiden
IJmuiden

’Met het schaamrood op de kaken’ is door een tbs-kliniek in Almere geadviseerd om de behandeling van de 57-jarige Ronald K. met nog eens twee jaar te verlengen.

De schaamte over deze aanbeveling, die donderdag desondanks door de officier van justitie voor de Meervoudige Kamer in Haarlem werd overgenomen, komt voort uit het feit dat de afgelopen jaren geen concrete actie is ondernomen om de situatie van de licht verstandelijk beperkte man te verbeteren.

K. pleegde in 2012 ontucht in IJmuiden. Hij werd aangehouden wegens aanranding en stalking en kreeg toen tbs opgelegd. Sindsdien zit hij in een begeleid-wonenproject, waaraan hij volgens zijn begeleiders goed meewerkt.

Zo goed zelfs dat de rechter er tijdens de zitting een applausje voor over had. Of dat de man uit IJsselstein veel zal helpen is echter de vraag, want er zal volgens de deskundigen in elk geval nog twee jaar behandeling nodig zijn. Mede door het coronavirus is er tot dusver van enige behandeling geen sprake geweest.

K. verklaarde desgevraagd dat het naar omstandigheden goed met hem gaat, ook al is hij het oneens met de duur en de inhoud van de behandeling.

Zijn hoop is gevestigd op de zogeheten zorgconferentie op 2 juli, wanneer onder leiding van het ministerie alle betrokken deskundigen een nieuw behandeltraject voor hem uitstippelen.

Dat kan betekenen dat hij wordt overgeplaatst van de kliniek in Almere naar een instelling in Zutphen, omdat hij in Almere iets heeft gehad met een vrouw die had verzwegen dat ze al een relatie heeft. Hierdoor zou hij opnieuw in een kwetsbare situatie kunnen terechtkomen.

De advocaat van K. vond twee jaar verlenging te lang en pleitte voor een jaar. De officier van justitie hield vast aan haar eis. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen