Pijlenzetters in Alkmaarse Langestraat: ’Het werkt echt hoor, de mensen lopen rechts’

De pijlen die Raymond Dijkstra (links) en Rodney Blom schilderden kan niemand over het hoofd zien.
© Foto Mediahuis
Alkmaar

Het was even een klusje voor Rodney Blom en Raymond Dijkstra van schildersbedrijf Van Dalen uit Eemnes. De hele donderdag waren ze in touw met het spuiten van 34 grote witte pijlen, plus een middenstreep op de Langestraat en de Laat.

Want het winkelend publiek moet in het gareel. We moeten anderhalve meter afstand houden. Lange tijd ging het goed, maar afgelopen zaterdag constateerde burgemeester Piet Bruinooge dat het mis was. Veel te druk op straat, iedereen liep door elkaar, het afstand houden lukte niet.

De pijlen moeten ons voortaan een handje helpen. Er is een loopvak richting de Grote Kerk en een loopvak de andere kant op. Rechts houden is de regel.

Hoon

En het werkt, zeggen Blom en Dijkstra als de klus is geklaard. ,,Als je zo in de straat kijkt, loopt bijna iedereen goed.’’

Terwijl ze bezig waren, kregen ze zowel complimenten als hoon over zich uitgestort. ,,Heel veel mensen zeiden er iets van. Het kon twee kanten op. Mensen staken hun duim omhoog en zeiden dat ze het een goede zaak vonden. Of ze vonden het vreselijk overdreven’’, zegt Dijkstra.

Het schildersduo houdt zich wijselijk op de vlakte over wat ze er van vinden. ,,Wij doen gewoon wat onze opdracht is.’’

Lees ook: Alkmaar gaat drukte op straat in banen leiden met routes en regels voor shoppers

Bij elke zijstraat staan pijlen, zodat niemand kan zeggen dat-ie niets heeft gezien. En die verf houdt zeker twee jaar, verzekeren de schilders. Blom wijst naar de teksten die al eerder op straat zijn geschilderd met de boodschap om anderhalve meter afstand te houden.

,,Dat kan je al bijna niet meer lezen. Dat houdt niet als de veegwagen er overheen gaat. Dat zal met onze pijlen niet gebeuren.’’

Er komen ook nog borden in de winkelstraten te staan, met de coronaregels voor het winkelend publiek. bij. ,,Maar die hadden we vandaag nog niet.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen