Premium

Keepster Nienke Oltof uit Warmenhuizen zwaait af bij PEC Zwolle en laat het onzekere topsportbestaan achter zich: ’Nu ben ik volwassen, daar horen volwassen keuzes bij’ [video]

Keepster Nienke Oltof uit Warmenhuizen zwaait af bij PEC Zwolle en laat het onzekere topsportbestaan achter zich: ’Nu ben ik volwassen, daar horen volwassen keuzes bij’ [video]
Nienke Olthof als aanvoerster van PEC Zwolle in een wedstrijd tegen PSV: altijd aan het sturen.
© Foto Orange Pictures/Kristian Giesen
Warmenhuizen

Vastigheid, daar zit Nienke Olthof op dit moment op te wachten. Niet meer het onzekere bestaan van een topsporter. Daarom zwaait de 25-jarige keepster uit Warmenhuizen af bij PEC Zwolle. ,,Als je jong bent, ga je soepel om met de risico’s van dat onzekere bestaan. Nu ben ik volwassen. Daar horen ook volwassen keuzes bij.”

Als meisje van vier was Nienke Olthof al bij haar moeder aan het zeuren, wanneer ze nou eindelijk op voetbal mocht. Ze wilde de eerste vrouw in het mannenteam van Ajax worden.

Vanaf het moment dat ze zich bij VIOS in Warmenhuizen aanmeldde, stond alles daarvan in het teken: ze leefde voor de sport en ging op haar vijftiende al uit huis om haar droom waar te maken.

Ze is een vechter. Iemand die zich ergens in vastbijt en moeilijk loslaat. Altijd, tot het begin van dit seizoen. Toen begon het bij Olthof voor het eerst te knagen, dat het misschien tijd werd voor een maatschappelijke carrière.

,,Ik zag mezelf niet op mijn dertigste nog steeds zonder hbo-diploma op zak. Dat is een gedachte die ik al langer heb. In eerste instantie viel mijn opleiding tot gymjuf prima te combineren met mijn topsport. Maar de laatste maanden kreeg ik steeds vaker het idee dat de emmer aan het overlopen was.”

Initiatief

Olthof kwam op haar vijftiende bij het CTO, een opleidingsploeg.

,,We woonden met ons hele team in Amsterdam Osdorp, net als kinderen die talent hadden voor andere sporten. Vijftien is superjong. Ik kwam uit een klein dorpje, dus in de stad wonen maakte veel indruk op mij. Toch heeft topsport me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Je moet al heel vroeg keuzes maken en zelf initiatief nemen. Daarom sta ik sterk in mijn schoenen. Dat is iets wat ik vanuit de sport meeneem naar mijn maatschappelijke carrière.”

In 2014 won Olthof als reservekeepster van Oranje onder 19 het Europees Kampioenschap. In de kwalificatiereeks stond ze meerdere wedstrijden op doel. Vlak daarvoor maakte ze de overstap van het CTO-team naar sc Heerenveen. Daar had ze op jonge leeftijd een basisplaats in de eredivisie voor vrouwen. Vervolgens speelde ze twee jaar voor bv Cloppenburg in Duitsland en keerde ze bij PEC Zwolle terug in de eredivisie.

,,Die medaille winnen in 2014 was zeker een hoogtepunt. Je gaat het toernooi alleen wel in met het idee dat je wilt spelen. We waren met ons team de beste van Europa, maar dan? De volgende stap na Onder 19 was het eerste elftal. Daartussen was niks. Ik droomde van Oranje, maar op een gegeven moment moet het er dan wel van komen. Dat is niet gebeurd. Uiteindelijk kom je ook op een leeftijd, dat je weet dat het er niet meer van komt. Daar heb ik altijd reëel ingestaan.”

Penalty’s

Gevraagd naar wat dan haar hoogtepunt is, hoeft Olthof niet lang na te denken: het bekertoernooi van vorig jaar met PEC. ,,In de halve finale moesten we penalty’s nemen. Ik pakte er twee en schoot er zelf ook een binnen. Stonden we in de finale. Zeker in deze coronatijd vind ik het lastig om bij de hoogtepunten stil te staan, maar dat was een heel mooi moment.”

Ze gaat nu in Hattem, Gelderland wonen. Ze heeft eindelijk de tijd om weer regelmatig familie te bezoeken. Een terugkeer in de voetballerij sluit ze niet uit, maar dan waarschijnlijk als keeperstrainer of topamateur. Ze heeft genoeg ervaring om over te brengen. ,,De eerste vrouw worden tussen de mannen van Ajax, dat is niet gelukt. Maar ik ben wel een heel eind gekomen.”

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen