Premium

Bouwen bij basketbalsters Lions uit Landsmeer is toverwoord Marlous Nieuwveen, maar de nieuwe coach wil in de eredivisie ook presteren

Bouwen bij basketbalsters Lions uit Landsmeer is toverwoord Marlous Nieuwveen, maar de nieuwe coach wil in de eredivisie ook presteren
Nieuwveen was in 2016 nog speelster bij Lions. Nadine Boesaart (r) speelde toen bij Den Helder.
© Erik Rietman Fotografie
Landsmeer

De kersverse Lions-coach Marlous Nieuwveen is begonnen aan een lastige, maar uitdagende opgave. Ze moet de selectie verjongen, maar tegelijkertijd het niveau hoog houden zodat eredivisiebasketbal de komende jaren gewaarborgd blijft in Landsmeer. „Ik denk dat we bij Lions een uitstekende situatie hebben.”

Met het aanstellen van de Leiderdorpse maakt Lions een logische keuze. Ze is namelijk beslist geen nieuw gezicht voor de club. Nieuwveen werd er als speelster al twee keer kampioen (2011 en 2016) en was in het seizoen 2016-2017 en het afgelopen seizoen assistent-coach. Ze is de opvolgster van Thijs Volmer, die na twee seizoenen vertrokken is bij de club uit Landsmeer. „Het is een hele mooie en leuke nieuwe uitdaging. Wat het dit keer wel anders maakt, is dat we niet precies weten wanneer we weer kunnen gaan basketballen.”

Het duurt vanwege de coronacrisis inderdaad vermoedelijk nog maanden voor er weer kan worden gebasketbald, maar Nieuwveen is al begonnen met de eerste voorbereidingen voor het komende seizoen. Ze kon daar ook niet vroeg genoeg mee beginnen, want er is behoorlijk wat werk aan de winkel in Landsmeer. Zo moet er bijvoorbeeld vervanging komen voor de vertrokken Katie Bussey (Triple Threat), Maud Huijbens (Syracuse University) en Lies van Straaten (Escaudain), maar ook voor de om fysieke redenen gestopten Ella Bouman en Fieke Ligthart. Voor de vervanging kan ze deels putten uit Dames 2, maar er zal ook buiten de club naar versterking moeten worden gezocht. Ook de functie van assistent-coach moet nog worden ingevuld.

Lange vrouwen

Bij het zoeken naar nieuwe speelsters van buitenaf ligt de prioriteit bij lange vrouwen. Door het vertrek van Huijbens, Bouman en Ligthart is alleen de 39-jarige Nadine Boesaart nog over onder het bord. „We missen nu echt een grote dame naast Nadine. We hebben binnen de club wel wat meiden, maar die zijn nog echt té jong. Ik heb al veel rondgebeld en ge-appt. Omdat de competitie zo vroeg is gestopt, hebben we gelukkig wel even de tijd. Het liefst zou ik meiden in de leeftijd van 24 tot 28 erbij willen hebben. Die kunnen dan wat langer bij ons blijven spelen.” Om die eventuele nieuwe aanwinsten net als de eigen jeugdspeelsters goed te begeleiden, kan Nieuwveen naast Boesaart nog wel een beroep doen op de ervaren guards Tanya Bröring (35) en Kim Hartman (34).

Concurrentie

Het vinden van nieuwe speelsters is geen makkelijke opgave, beseft Nieuwveen. De poel is in het Nederlandse vrouwenbasketbalwereldje al klein, en dan komt er voor volgend seizoen waarschijnlijk nog een concurrent bij: Triple Threat uit Haarlem. „We merken dat zij uit dezelfde vijver vissen als wij. Ik ben niet bang dat er van ons uit veel speelsters daarheen zullen gaan. Ik denk dat we bij Lions een hele goede situatie voor speelsters hebben.” Bouwen is dus het toverwoord voor Nieuwveen, maar dat betekent niet dat ze niet ambitieus is. „Onze ambitie is om elk jaar play-offs te spelen en mee te doen om de prijzen.”

ThijsVolmer nog op zoek naar nieuwe club

Thijs Volmer was in de afgelopen twee jaar hoofdcoach bij Lions. De club gaf hem onlangs te kennen niet met hem verder te willen, en dus is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. „Er lopen al wel gesprekken.”

De oefenmeester had zelf naar eigen zeggen graag nog een jaartje door gegaan in Landsmeer. Hij was zelfs al bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen, omdat ook hij zich realiseerde dat Lions toe is aan een flinke verjonging van de selectie. „Ik was daar al een tijdje geleden op eigen initiatief mee begonnen, want anders zouden we echt meiden gaan missen. Er moest snel actie worden ondernomen om een leegloop te voorkomen.” Onlangs hoorde hij echter zijn teleurstelling dat de club niet meer met hem verder wilde. „Heel jammer.”

Volmer beleefde een sterk eerste seizoen in Landsmeer. In dat jaar won de ploeg het bekertoernooi en reikte het tot aan de finale van de play-offs, waarin Grasshoppers uiteindelijk te sterk bleek. Het tweede seizoen verliep wat wisselvallig, al was de ploeg al wel verzekerd van de play-offs. Lions werd in de kwartfinale van het bekertoernooi uitgeschakeld door Binnenland.

De oefenmeester stopt ook als talentcoach bij de vrouwenafdeling van het opleidingsprogramma van de Nederlandse Basketball Bond. Die functie bekleedde hij sinds 2015. Hij heeft zijn handen dus vrij voor een nieuwe uitdaging in de basketbalwereld. Volgens hem is er wel interesse. „Er lopen al wel gesprekken”, zegt hij. Met welke partijen hij contact heeft, geeft hij echter nog niet prijs.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen