Werkgever voorkomt chaos ov [video] | commentaar

© ANP

Job Janssens

Acteur Matt Lucas deelde een hilarisch filmpje waarin hij Boris Johnson persifleert. De Britse premier probeerde het publiek te adviseren over reizen met het openbaar vervoer wegens corona.

„Als je vanuit huis kan werken, ga dan niet naar je werk alleen als het niet anders kan. Als je naar je werk gaat, vermijd reizen met het openbaar vervoer behalve wanneer daar geen alternatief voor is.”

Lucas typeert trefzeker de halfslachtige overheidscommunicatie. Het resultaat was woensdag te zien in het Londens openbaar vervoer: veel te druk.

De vrees onder conducteurs en machinisten voor te veel treinreizigers als de dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni wordt hervat, is begrijpelijk. Het spoorwegpersoneel denkt dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit.

Premier Rutte probeerde woensdag zijn Britse ambtsgenoot qua vage communicatie te overtreffen.

„Hoewel de dienstregeling per 1 juni volledig is, betekent het niet dat volledige bezetting mogelijk is. Om te zorgen dat er ruimte is om veilig te reizen, zal maximaal 40 procent van de plaatsen beschikbaar zijn. Reis dus alleen met het ov als het écht noodzakelijk is.”

Kortom: kijk maar wat je doet. Bovendien wordt er waarschijnlijk niets gehandhaafd. Krachtdadig optreden van werkgevers biedt nu uitkomst. De ceo van Twitter kondigde eerder aan dat zijn personeel nooit meer op kantoor hoeft te komen werken.

Thuis werken blijkt afdoende. Omdat de overheid hier in gebreke blijft, moeten werkgevers duidelijker aangeven dat de aanwezigheid van personeel op kantoor na 1 juni nog niet op prijs wordt gesteld.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.