Premium

’Gouden’ Huizer Hockey Club, ’Ivoren’ Bussumse Football Club en stokoude Hilversumsche Golf Club (125 jaar) stellen jubileumactiviteiten uit: ’Maar vieren gaan we het hoe dan ook, dit is een bijzondere mijlpaal’

1/4

Rainier Vrolijks

Voorzitter Huizer Hockey Club, opgericht op 14 februari 1970.

,,Huizen werd op Valentijnsdag 1970 opgericht door een vriendengroep van een man of zes, zeven. Vijftig jaar laten zijn we een gezellige familieclub met zo’n elfhonderd leden.

We hadden grootste plannen rondom het jubileum. Deze zaterdag zouden we de lustrumreceptie organiseren, waarvoor we driehonderd oud-leden wilden uitnodigen die veel voor de club betekend hebben. De uitnodigingen lagen al klaar, ik moest ze alleen nog ondertekenen en posten. En zondag zouden we rond de wedstrijden van dames en heren 1 een lounge 0,0-party houden voor onze oudste jeugd, met dj en alcoholvrij bier.

Vorige maand hadden we al de Bestevaer Revival willen organiseren. Dat was vroeger een toernooi voor de twintigers dat in heel het Gooi bekend was. Er werd hard gefeest en in tenten overnacht, waarbij natuurlijk flink gerotzooid werd. Daar zijn huwelijken uit ontstaan en kinderen uit geboren. Het moest een reünie worden voor de jongeren van toen, de jongens en meiden weer zien waarmee je destijds gedanst en gesjanst hebt. Hartstikke leuk natuurlijk. Ook zouden we in juli een groot internationaal veteranentoernooi houden, met 240 teams uit heel Europa. Italië, Duitsland, Spanje, Malta, Engeland, Ierland, noem maar op.

Gelukkig hebben we alles op tijd gecanceld, waardoor we amper kosten hebben gemaakt. Maar we lopen wel een financiële klapper mis. Centjes die we in deze tijd keihard nodig hebben, want de vereniging heeft het zwaar. Heel zwaar. We hebben flink bezuinigd, vooral op de kosten van trainers. Zonder dat de kwaliteit daar onder lijdt overigens. En volgend jaar gaan we het jubileum alsnog vieren. Veel buitenlandse teams hebben al toegezegd dan ook te komen, over de uitnodigingen plakken we een stickertje en we kunnen alle activiteiten laten plaatsvinden in ons vernieuwde clubhuis, dat komende zomer grondig gerenoveerd wordt. Kortom, we bekijken het van de positieve kant.’’

Arne Geensen

Voorzitter Bussumse Football Club (BFC), opgericht op 1 mei 1920.

,,We hebben ons bestaan te danken aan een groep enthousiaste voetballers die op 1 mei 1920 een officiële registratie kreeg onder de naam Door Vrienden Verenigd, DVV. In oktober van dat jaar veranderde die naam in de Bussumse Football Club.

In de afgelopen honderd jaar is BFC, met 1800 leden, uitgegroeid tot één van de grootste voetbalverenigingen van de regio. Een familieclub waar leden er zijn voor elkaar en waar de verenigingsgedachte gekoesterd wordt. Zo ook dit bijzondere jaar. We zouden een wedstrijd tegen Lucky Ajax spelen, een receptie houden voor onze ereleden en leden van verdienste, een groot feest geven voor al onze leden vanaf veertien jaar en met onze jongere jeugd in tentjes gaan overnachten op het veld.

Een speciale lustrumcommissie heeft daar heel veel tijd en energie in gestoken en het is jammer dat die activiteiten nu niet door kunnen gaan. Wel hebben we een prachtig jubileummagazine uitgebracht, een dikke glossy waarvoor Thomas Niehe en Richard Spermon de redactie hebben gedaan. En er zijn echt heel leuke filmpjes gemaakt voor onze social media. De jongens die dat doen nemen Ajax als voorbeeld, alleen hebben ze daar een heel professioneel mediateam rondlopen en zijn het bij ons hobbyisten.

De verenigingskas heeft ook flink onder de situatie te lijden, want in plaats van extra inkomsten lopen we nu juist geld mis. Maar van uitstel komt zeker geen afstel. We hebben besloten één en ander naar volgend voorjaar te verplaatsen, dan maken we er maar een viering van het 101-jarig bestaan van. Het is niet anders. We hadden ook voor het najaar kunnen kiezen, maar niemand weet wat er tegen die tijd wel en niet kan. Bovendien begint het seizoen straks later en is de kern van de zaak dat we dan weer gewoon wedstrijden kunnen spelen. Dat zal al druk genoeg worden. Maar vieren gaan we het hoe dan ook. Honderd jaar word je maar één keer, dat is een bijzondere mijlpaal.’’

Floris Deckers

Voorzitter Hilversumsche Golf Club, opgericht in najaar 1895.

,,De Hilversumsche is 125 jaar geleden uitgelegd door de Schot John Duncan Dunn, in het heidegebied bij de toenmalige gasfabriek. Na de Haagsche, de Doornsche - tegenwoordig De Pan - en de Rosendaelsche is het daarmee de op drie na oudste golfclub van Nederland.

In die eerste jaren stelde het niet zoveel voor hoor. Het was een stukje land waar een grasmaaier overheen was gegaan. Na een jaar of vijftien kwam er een nieuwe links course (een baan in duingebied, red.), nabij de Crailoose Brug. Ook die negen holes-baan was nog heel primitief. In 1918 werd er verhuisd naar de huidige locatie, aan de Soestdijkerstraatweg. Daar hadden ze voor het eerste echte fairways en greens. Een luxe.

Onze jaarlijkse golfweek, rondom vakantietijd, zou dit keer volledig in het teken van het lustrum staan. Met tal van activiteiten voor groot en klein, een aantal wedstrijden en een groot slotfeest. Ook hebben we als ’verjaardagscadeau’ de organisatie voor het EK voor landenteams toegewezen gekregen, waarop de beste amateurs in actie komen. Dat zijn de sterren van morgen. In het verleden hebben toppers als Olazabal, Westwood en McIlroy daar gespeeld, én gewonnen. Een gigantisch evenement, dat in de tweede week week van september gespeeld moet worden. Of dat door kan gaan, is onzeker. Grootste bottleneck is het reizen. Het is de vraag of er tegen die tijd weer vrij verkeer tussen Nederland en andere Europese landen mogelijk is.

Mocht het afgelast worden, dan reken ik erop dat het toernooi verplaatst wordt naar 2021. Datzelfde geldt trouwens voor onze jubileumviering. Alles wordt een jaartje opgeschoven. Voor nu is het teleurstellend voor al die vrijwilligers die er ziel en zaligheid in hebben gestopt en het is vooral een kwestie van hun enthousiasme op peil houden. En dan gaan we er volgend jaar gewoon alsnog een knalfeest van maken. De golfbaan is inmiddels in ieder geval weer open. De vereniging komt weer tot leven, dat is fijn.’’

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen