Texel gaat spreiding van toeristen over het eiland stimuleren met behulp van app

Een beeld van de TexelMap.
© Foto VVV Texel
Een beeld van de TexelMap.
© Foto VVV Texel
1/2
Den Burg

VVV Texel gaat spreiding van toeristen over het eiland stimuleren met een speciale ’crowd control’-app.

Woensdag 20 mei wordt de TexelMap-app gelanceerd. Die toont de beschikbare veilige capaciteit van een groot aantal populaire locaties op het eiland. Zodra het maximale aantal bezoekers op een bepaalde plek is bereikt, worden alternatieven aangeboden.

Er wordt samengewerkt met meer dan honderdvijftig lokale partijen, waaronder de strandexploitanten, Staatsbosbeheer, musea, de horeca, het openbaar vervoer en ondernemers.

De VVV reageert met de app op de verwachte populariteit van vakantie in eigen land als gevolg van de coronacrisis. Volgens VVV-directeur Frank Spooren is er volop rust en ruimte op Texel, zodat er veilig en verantwoord vakantie gevierd kan worden. ,,Maar alleen de app is niet voldoende, ieder individu speelt hierin een belangrijke rol. We vragen onze inwoners en gasten dan ook om de overheidsmaatregelen nadrukkelijk te volgen.’’

Masterplan

De app is onderdeel van een groter plan voor het veilig en verantwoord opschalen van de economie en toeristische activiteiten op Texel. In dit masterplan wordt onder meer vastgelegd op welke manier de horeca terrassen kan uitbreiden, zodat de veiligheidsdiensten overal nog bij kunnen komen. Het college van burgemeester en wethouders kan het plan waarschijnlijk dinsdag 19 mei vaststellen, waarna het in werking kan treden.

De gratis TexelMap-app is er ook in het Duits en Engels. Er wordt gebruik gemaakt van het Super Linda-platform van softwarebedrijf The Driving Force uit Uithoorn, dat gespecialiseerd is in bezoekersspreiding. Grootste opdrachtgever is Rijkswaterstaat, waarvoor systemen worden gemaakt om verkeersstromen te reguleren. Deze kennis wordt via Super Linda toegepast op het gebied van toerisme. VVV Texel is een van de eerste gebruikers, en zeker de eerste die de app benut voor een verantwoorde anderhalvemeter-economie.

’Voortvarende samenwerking op Texel’

,,Er zijn in het algemeen wel tijdsloten voor één locatie in gebruik, maar wij zijn voor zover we weten de eerste die een hele regio managen’’, zegt Stijn Sprenkels van The Driving Force. ,,Texel is daarvoor heel geschikt omdat het een eiland is en men gewend is om samen te werken. Op andere plekken is men niet zo saamhorig, daar zijn bijvoorbeeld niet alle ondernemers het met elkaar eens of de belangen van gemeente en ondernemers staan tegenover elkaar. Op Texel zijn er korte lijntjes, men weet elkaar voortvarend te vinden. Daardoor is het mogelijk om de app relatief snel operationeel te maken.’’

De TexelMap-app is vanaf 20 mei te downloaden in de App Store en Play Store en is online te gebruiken via www.texelmap.nl.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.