Pas op! Vanaf volgende week bouwt de irritante eikenprocessierups weer zijn nesten

© Foto GNR
Hilversum

Het Gooi Natuurreservaat waarschuwt: vanaf volgende week bouwt de eikenprocessierups weer zijn nesten.

De oplettende wandelaar ziet de eikenprocessierups al in de eikenbomen zitten. Nu vaak nog in kleine groepjes bij elkaar. Vanaf volgende week bouwen de rupsen nesten, meldt het GNR. ’Dat is ook het moment dat ze de brandharen krijgen die de komende maanden voor overlast zorgen.’

Behaarde rups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die vooral op eikenbomen voorkomt. Als de rupsen volgroeid zijn, maken ze op de stammen of de dikkere takken nesten. Vanuit de nesten gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. De rups vervelt een aantal keer. Vanaf de derde vervelling hebben ze de brandharen waar mensen veel last van kunnen hebben.

Goois Natuurreservaat verwijdert de nesten op plekken waar druk gerecreëerd wordt. Bijvoorbeeld aan drukke fiets- en wandelpaden, camping, speelbos en sportterreinen.

Hond of paard

Voorkom het contact met de brandharen van de rups, raadt de natuurorganisatie aan. ’Blijf dus uit de buurt van de nesten en de rupsen. Dat geldt ook voor uw hond of paard. Wij adviseren om bij een bezoek aan een van onze natuurgebieden bedekkende kleding aan te trekken, en niet onder de eiken op de grond te gaan zitten zolang er nog rupsen zijn.’

Boswachter Rob Rossel vertelt op Facebook alles over de zomers plaag en hoe het Goois Natuurreservaat met de processierups omgaat.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen