Premium

Le Champion vindt het ’verschrikkelijk jammer, maar we kunnen niet anders’. Coronacrisis leidt tot schrappen Dam tot Dam-weekend

Le Champion vindt het ’verschrikkelijk jammer, maar we kunnen niet anders’. Coronacrisis leidt tot schrappen Dam tot Dam-weekend
Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion.
Alkmaar

Er is gezocht naar creatieve oplossingen. Uiteindelijk zag organisator Le Champion geen andere mogelijkheid dan een afgelasting. En dus ging een streep door het Dam tot Dam-vierluik, de grootste sportieve manifestatie in Nederland die voor het weekeinde van 19 en 20 september stond geprogrammeerd. „Het is verschrikkelijk jammer, maar we kunnen niet anders.”

Sinds de eerste coronamaatregelen medio maart schrapte Le Champion reeds twintig evenementen, waardoor sinds dinsdag de teller op 24 staat.

Want naast de Dam tot Damloop, met zo’n 46.000 deelnemers de hoofdact die sinds de primeur in 1985 altijd doorgang vond, gaan de Dam tot Dam Fietsclassic op dezelfde dag en de Dam tot Dam Wandeltocht plus Dam tot Damloop by night een dag eerder evenmin door. Liefst 83.000 sportievelingen kunnen derhalve niet in actie komen. Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, licht het nieuwe onheilsbericht toe.

Waarom is in dit stadium het besluit al genomen?

„In de coronapersconferentie van vorige week kregen we tegengestelde geluiden: grote evenementen met een nationale uitstraling zouden vermoedelijk tot de komst van een vaccin niet kunnen worden gehouden, terwijl sportwedstrijden vooralsnog vanaf 1 september weer zijn toegestaan. Toch was er meteen het besef dat, gezien de anderhalvemetersamenleving, in deze vorm het Dam tot Dam-weekend niet denkbaar zou zijn.”

Wat gaf de doorslag?

„Er waren drie overwegingen: bieden de richtlijnen van het kabinet voldoende handvatten, is de veiligheid en bovenal de gezondheid van de deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en vaste medewerkers te waarborgen en is er voldoende beschikbaarheid van de medische hulpdiensten?”

„De conclusie werd, in goed overleg met burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en de veiligheidsdiensten en met instemming van de gemeente Amsterdam, getrokken dat het onverantwoord was. Ook gezien de anderhalvemeterregel. Bij de start, na de finish en voor het vervoer van deelnemers in pendelbussen zou dit te veel complicaties geven. Daarom was een uitgeklede versie niet meer aan de orde. Dat laatste had bovendien afbreuk aan het weekend gedaan: een sportfeest zou dan niet meer het gewenste feestelijke karakter hebben en van de ziel zijn ontdaan.”

Hoe komt Le Champion de al ingeschreven deelnemers tegemoet?

„Leden van Le Champion, bedrijventeams en goededoelenteams kunnen nog annuleren en krijgen dan het inschrijfgeld teruggestort. Gelukkig betreft dat de grootste groep. Voor niet-leden die individueel meedoen, kijken we hoe we hen zullen compenseren.”

Op zondag 18 oktober staat de volgende grote hardloopwedstrijd op de kalender. Staat de Amsterdam Marathon hetzelfde lot te wachten?

„Dat is te prematuur. De marathon is een prestatiegerichte wedstrijd. De kans bestaat dat we alleen de topatleten en deelnemers aan het Nederlands kampioenschap laten lopen op een afgeschermd parcours. Dit alternatief kan een boeiend schouwspel opleveren voor televisiekijkers.”

Begrip alom, maar wel ’zuur’

Op de afgelasting van de Dam tot Damloop is overwegend met begrip gereageerd. ’Onvermijdelijk’ wordt het op sociale media genoemd.

Toon Nugter (63) deed aan alle 35 voorgaande afleveringen mee. Hij staat faliekant achter de beslissing van Le Champion. „De wereld staat op z’n kop, ieders gezondheid is nu even belangrijker. Dan houdt het op. Ook omdat een afgeslankte vorm geen pas zou hebben gegeven.”

Topatleet Michel Butter noemt het zuur, omdat er ’geen lichtpuntjes’ zijn. „In amper twee maanden tijd is alles weggevallen, is het maar de vraag of er dit jaar nog wel hardloopwedstrijden zullen zijn. Het is best wel bizar: covid-19 bedreigt niet alleen direct de gezondheid, maar ook indirect. Sporten en bewegen wordt ons lastig gemaakt.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen