Premium

Bij de oudste tennisvereniging van Nederland ga je de baan nog altijd op in ’overwegend wit’, maar het gaat mee met zijn tijd: ’We hebben ook een halloweenfeest’

Bij de oudste tennisvereniging van Nederland ga je de baan nog altijd op in ’overwegend wit’, maar het gaat mee met zijn tijd: ’We hebben ook een halloweenfeest’
Joost Schülze, Guido Hersche, Marc Deinum en Marco Remmelink geven het goede voorbeeld: HLTC is coronaproof.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Geen tennisclub bestaat langer dan HLTC. Daar zijn ze trots op. Uiteraard. Bij de viering van het 135-jarige bestaan kijkt het bestuur toch vooral naar de toekomst.

De bloementuin in het park ziet er prachtig uit, de toplaag van het smashcourt is volledig vervangen, de lampen in de lichtmasten zijn vervangen door duurzame LED-verlichting en in het clubhuis is de splinternieuwe keuken klaar voor gebruik. Ook het meubilair staat op het punt om vervangen te worden door nieuwe exemplaren. Alles was bij HLTC klaar voor een groot feest vanwege het 135-jarig bestaan van de oudste vereniging van Nederland. Tot corona. Alles is voorlopig uitgesteld.

Het is niet anders, beseffen voorzitter Guido Hersche, secretaris Marc Deinum en Marco Remmelink, verantwoordelijk voor de accommodatie. Aan de andere kant zijn ze blij dat er vanaf deze week weer getennist mag worden op hun fonkelnieuwe banen. Onder strenge voorschriften, dat wel. Leden mogen maximaal twee uur per week tennissen, reserveren van een baan doen ze via de clubapp. Vanwege de situatie is de ingang tijdelijk verhuisd naar de zijkant van het park. Zodat de tennissers niet over het terrein van buurman Koninklijke HFC hoeven te lopen. Pachter en groundsman Joost Schülze haalt de leden op en begeleidt de tennissers naar de baan. De kleedkamers zijn voorlopig nog dicht, omkleden en douchen doen leden thuis. De wc gaat alleen open als kinderen heel hoge nood hebben. ,,En meteen daarna moet het hele toilet volledig worden schoongemaakt”, aldus Schülze.

,,Het klinkt misschien wat betuttelend, maar we leven alle voorschriften strikt na”, vertelt secretaris Deinum. ,,Iedereen heeft zo ontzettend veel zin om te tennissen. Dat moeten we heel goed begeleiden. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers onder de leden die toezicht kunnen houden dat alles goed verloopt.”

Schülze is bezig aan zijn tweede jaar als pachter van het clubhuis van HLTC. ,,Als ondernemer zijn dit zware tijden. Alles ligt stil. Ik heb deze winter brand gehad in de keuken, alles is vervangen. Ik ben aan het kijken of ik het zo kan inrichten dat we erop anderhalve meter van elkaar kunnen werken. Het zou fijn zijn als ik later in het jaar weer deels open kan.”

HLTC is Schülze te hulp geschoten en heeft hem tijdelijk in dienst genomen als coronacoördinator. ,,Daar ben ik ze heel erg dankbaar voor. Ik zorg dat het voor iedereen duidelijk is waar mensen zich aan moeten houden en neem de instructies van de KNLTB over.

Ondanks dat de Haarlemsche Lawn Tennis Club zich het lustrumjaar anders had voorgesteld, overheerst een positief gevoel. ,,We zijn een optimistische club”, aldus Hersche. ,,Een van de jubileumactiviteiten was een clinic van een bekende tennisser voor de jeugd. We zullen dat verplaatsen naar het najaar. We gaan ervan uit dat we dat alsnog kunnen doen.”

Het thema van het lustrum is ’Overwegend Fit’. HLTC is de eerste vereniging die het zilveren certificaat ontving voor de Gezondere Sportkantine.

HLTC staat niet alleen bekend als de oudste tennisvereniging van Nederland, maar ook om een club waar nog een bordje aan de baan hangt waar tennissers wordt verzocht om ’overwegend wit’ te dragen. Is dat niet een tikkeltje ouderwets? ,,Nee, dat vinden wij niet”, reageert Remmelink. ,,Het is juist een mooie traditie. Deinum: ,,Het is ook niet zo dat je hier van het park wordt gestuurd, als je een gekleurd shirt aan hebt.”

Hersche vindt dat witte kleding bij de tennissport hoort. ,,We willen laten zien dat we een tennisclub zijn. Zodat kinderen niet in voetbalshirts de baan opgaan. Je wilt toch ook niet dat voetballers tennisshirts dragen op het veld?”

Ondanks dat de historie en tradities van de vereniging hoog in ere worden gehouden, benadrukt het bestuur dat het een moderne vereniging is. ,,We gaan mee met onze tijd, kijk maar naar de vernieuwingen op het park. We geven eens per jaar een luxe clubmagazine uit en hebben een eigen clubapp. Ook qua activiteiten gaan we met onze tijd mee. Zo hebben we elk jaar een halloweenfeest. Dat is iets wat je misschien niet zo snel van ons zou verwachten.”

De kracht van de club zit volgens de bestuursleden in het familiegevoel van de club. ,,Het gaat van generatie op generatie. Er zijn hier veel families waarvan de opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen hier tennissen”, aldus Deinum.

Dat is volgens de Haarlemmers ook de reden dat HLTC in tegenstelling tot de landelijke trend niet te maken heeft met een afname in het ledenaantal. HLTC telt 860 leden en er is zelfs een wachtlijst. ,,We staan goed bekend”, aldus de trotse voorzitter Hersche. Remmelink kijkt om zich heen, naar de nieuwe banen en het fraaie groen om het park heen. ,,Zeg nou eerlijk, wie wil hier nou niet spelen?”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen