Premium

André van Santen (1932-2020) ging als tachtiger nog stiekem op de fiets naar zijn club DSOV

André van Santen (1932-2020) ging als tachtiger nog stiekem op de fiets naar zijn club DSOV
André van Santen kreeg na zijn overlijden een eerbetoon bij het complex van de Vijfhuizense sportclub DSOV.

Vijfhuizen André van Santen

Geboren: Haarlem, 5 april 1932

Overleden: Hoofddorp, 26 april 2020

Kippenvel kreeg Jeroen van Santen van het eerbetoon aan zijn vader André bij de Vijfhuizense sportclub DSOV. Op diens verzoek reed de rouwstoet langs het sportcomplex waar hij zo veel uren van zijn leven had doorgebracht. Zo konden de DSOV’ers in tijden van corona toch afscheid nemen van de trouwe vrijwilliger.

Het applaus, de fakkels en al die Vijfhuizenaren die voor André klapten; het was een enorme steun voor de familie. ,,Zó bijzonder’’, blikt Jeroen terug op het eerbetoon. Hij wist dat zijn vader geliefd was bij de club, maar zo’n indrukwekkend afscheid hadden hij, zijn drie broers en zus niet verwacht.

Volgens het bestuur van DSOV was André altijd bereid een helpende hand te bieden. De bestuursleden typeren hem als een markante en trouwe clubman die altijd in was voor een praatje of geintje. In 2011 werd André benoemd tot lid van verdienste.

Naar Vijfhuizen

Hij raakte als vijftiger betrokken bij de dorpsvereniging, nadat hij naar Vijfhuizen was verhuisd. De decennia ervoor woonde André naast het familiebedrijf, transportonderneming Van Santen, in de Haarlemse Waarderpolder.

’s Morgens vroeg voorzag hij de chauffeurs die de hele nacht hadden gereden van een bak koffie of soep, herinnert Jeroen zich. Hij vertelt dat zijn vader keihard werkte. Tegelijkertijd was daar aan de rand van het industriegebied al plek voor allerlei dieren, zoals konijnen en een paard. ,,Voor zichzelf was hij zuinig, de beesten gingen voor’’, vertelt Jeroen over zijn vader, van wie hij twee geitjes en een hond erfde.

Toen het transportbedrijf werd verplaatst, verhuisde het gezin naar de rand van Vijfhuizen. De voetballiefhebber, tevens Feyenoord-fan, meldde zich bij de lokale voetbalclub DSOV. Daar werd hij al snel leider van een team A-junioren.

De man die het grootste deel van zijn leven in Haarlem woonde, werd een Vijfhuizenaar. Vele jaren maakte hij deel uit van de maandagochtendploeg, een groep gepensioneerde mannen die na een weekeinde vol voetbalwedstrijden het DSOV-complex op orde bracht.

De wc’s schoonmaken, peuken rapen; André deed het allemaal tot zijn 86e, toen het echt niet meer ging. Een van de mannen van de maandagochtendploeg, Harry Hiskemuller van der Zijden, werd zijn beste vriend.

Moeilijk vond André het toen hij in de laatste jaren van zijn leven niet meer zelfstandig naar DSOV kon. Jeroen en zijn vriendin Emmie woonden inmiddels in het huis naast hem. ,,Ik moet naar DSOV’’, zo verwoordde André het. Stiekem ging hij soms op de fiets via een omweg naar ’zijn club’, herinnert Jeroen zich. Het zegt veel over de liefde voor DSOV. ,,Het was zijn loopje, sinds jaar en dag.’’

Geen oudje

,,Mijn vader was een man van niet piepen, hij klaagde nooit’’, vertelt Jeroen. ,,Achter een rollator lopen, vond hij maar niks.’’ Naar de ouderensoos in het dorpshuis wilde hij niet. André vond zichzelf namelijk geen oudje. Jeroen vertelt hoe hij met zijn vader, inmiddels ver in de tachtig, naar een wedstrijd van Feyenoord in De Kuip reisde. ,,In een volle tram wilde hij toen opstaan voor iemand die veel jonger was.’’

Ook ging hij als tachtiger tijdens de Vijfhuizense feestweek nog graag naar de jaarmarkt en de feesttent. In de tent dronk hij graag een biertje. Jeroen moest hem daar soms wegdragen, zo enorm had hij het naar z’n zin. ,,Die jonge meiden vonden het wel gezellig, zo’n oude baas. Iedereen kende hem en mocht hem.’’

Voor André was het vanzelfsprekend om voor zijn vrouw Annie te zorgen toen dat nodig was. Nadat ze naar verpleeghuis Bornholm was verhuisd, ging hij elke dag bij haar langs. Na haar overlijden in 2013, ging hij trouw twee of drie keer per week naar haar graf. ,,Ze hadden een enorm hechte band’’, zegt Jeroen over zijn ouders. Op 2 mei werden ze herenigd op hun laatste rustplaats.

Over de doden...

is een rubriek waarin het leven wordt beschreven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen. Weet u iemand die postuum een plek in de krant verdient? Mail dan naar stadsredactie@haarlemsdagblad.nl

Meer nieuws uit Haarlem