In 1943 was de benzine op en boden paarden uitkomst voor de bus

De bus van reisbureau De Zaan met de paarden van Scheurs ervoor in 1943.© Foto De Zaanlander

Peter Schat
Zaandam

In 1943 haalde een foto de krant van een autobus die door paarden getrokken werd. Het bijschrift meldt dat ’dit oorlogs-vervoermiddel’ al direct gebruikt was, om een bruidspaar met familie naar het stadhuis te vervoeren.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

De koetsier - of is het chauffeur? - heeft plaatsgenomen op het spatscherm boven het voorwiel. De foto is opgestuurd door Jaap de Graaff uit Bergen. De heer De Graaff is 93 inmiddels en was getrouwd met Antje Lastdrager, wier vader in stoffen jas naast de koetsier staat.

,,Ik was toen zeventien en ben er niet bij geweest. Het knipsel uit De Zaanlander kreeg ik pas later in bezit, uit de collectie van mijn latere schoonvader. In had in 1943 nog geen verkering’’, vertelt hij.

Zijn schoonvader had met zijn broer het reisbureau De Zaan. Ze reden met hun bussen naar Frankrijk en Duitsland, haalden de Verkademeisjes op uit Amsterdam en brachten ze weer terug en gingen met de jeugd op schoolreisjes.

In de oorlog was het daarmee gedaan. Toen er geen benzine en diesel meer te krijgen waren, moest gereden worden op gas dat afkomstig was uit een kolenvergasser die op of achter de bus werd gezet. De twee zware trekpaarden van Scheurs uit Westzaan hielpen in 1943 de familie van het bruidspaar uit de brand.

,,Na de bevrijding begonnen de gebroeders Lastdrager weer met hun bedrijf. Met oude brandweerauto’s uit Londen enzo’’, weet De Graaff nog te vertellen.

Reisbureau De Zaan bestaat niet meer. Of in zekere zin nog wel, want de licentie is later overgenomen door touringscarbedrijf Hellingman te Zaandam.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.