Premium

Zomer zonder sporttradities: Honkbalweek is ’prachtige promotie voor de sport’, Grachtenloop mag je nooit missen en in Santpoort-Noord moeten ze het doen zonder ’de dag der dagen’

1/2

Een zomer zonder grote evenementen betekent ook een zomer zonder de Grachtenloop, de Kortebaan van Santpoort en de Haarlemse Honkbalweek. Wedstrijden die al twintig jaar of veel langer op de kalender staan. Wat voor invloed heeft het op de deelnemers en organisaties?

Grachtenloop

Haarlem, sinds 1995

Vrijdag 3 juli

,,De eerste Haarlemse Grachtenloop werd in 1995 georganiseerd. Het parcours van vijf kilometer gaat kriskras door het centrum. Het evenement vindt jaarlijks plaats, niet eerder werd het evenement geannuleerd”, zo vertelt Jan Dijksterhuis (75).

,,Tijdens de jubileumeditie vorig jaar liep ik rond met een opblaasverkeersbord met nummer 25. Het jublieum van de Grachtenloop is ook mijn jubileum. Volgens de organisatie ben ik de enige loper die elke aflevering van het evenement mee heeft gelopen. Ook dit jaar zou ik weer meedoen. Mogelijk kan dat alsnog, want de editie is voorlopig uitgesteld en moet op vrijdag 27 november plaatsvinden.”

,,De Grachtenloop is voor mij de enige loop in de regio die ik nog nooit heb gemist en ook nooit wil missen. Het is altijd erg gezellig met de volle terrassen en ik vind het leuk om door het centrum van de stad te lopen. Het is een echte zomerloop. Aan de andere kant lijkt het mij ook wel eens leuk om in het donker door de stad te lopen. Dat zal in november op een vrijdagavond zo zijn.”

,,Ik ben een gezelligheidshardloper. Ik vind het leuk om in een groep te lopen en gezellig te kletsen. Dat doe ik normaal gesproken bij Jan Dijk van Start Loopgroep. Alleen lopen vind ik maar hopeloos. Ik doe het wel, hoor. Rondjes om het huis. Gezellig is het niet. Normaal ga ik ook naar de sportschool. Ik krijg online oefeningen van de instructeurs. Die blijf ik doen om een beetje mijn conditie op peil te houden.”

,,Uiteraard zal ik meelopen als de Grachtenloop in het najaar plaatsvindt. Het zou voor mij ook een reden zijn om weer te trainen om fit te worden. Als het doorgaat, natuurlijk. Eerlijk gezegd heb ik daar niet zo veel vertrouwen in. Hoe wil je anderhalve meter afstand houden met duizenden deelnemers op straat? Ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat zulke evenementen weer plaats kunnen vinden. Het is voorlopig even afwachten.”

Zomer zonder sporttradities: Honkbalweek is ’prachtige promotie voor de sport’, Grachtenloop mag je nooit missen en in Santpoort-Noord moeten ze het doen zonder ’de dag der dagen’
Bas Kuntz
© Archieffoto

Kortebaan Santpoort

Santpoort-Noord, sinds 1752

Donderdag 6 augustus

,,De kortebaan in Santpoort-Noord heeft een eeuwenoude traditie, al in 1752 werd het evenement voor het eerst georganiseerd. De winnaar ontving een zilveren zweep en een half anker wijn”, zo vertelt Bas Kuntz, voorzitter van de Harddraverijvereniging Santpoort.

,,Santpoort is de bakermat van de paardensport. De eerste editie werd georganiseerd door Maria van Schuijlenburg van de plaatselijke stoeterij. Het was destijds een gewoonte dat de winnaar van de koers de hele kroeg trakteerde op een rondje. De winnaars waren boerenzonen, die hadden dat geld helemaal niet. Daarom kregen ze een half anker wijn, dat staat gelijk aan 34 flessen. Zo konden ze iedereen een drankje geven.”

,,Voor zover wij na kunnen gaan is het de achtste keer dat de kortebaan niet door kan gaan. In 1934 vond de 175e editie plaats, daaruit kun je opmaken dat er voor die tijd zeven keer geen kortebaan heeft plaatsgevonden. Dat had te maken met oorlog of economische redenen.”

,,Een kortebaan organiseren zonder publiek is nooit een optie geweest. Een groot deel van de kosten en het prijzengeld voor de deelnemers wordt gedekt door de inkomsten van het gokken. Dat valt dan weg. Ze zijn wel bezig om langebaanwedstrijden te organiseren zonder publiek, begrijp ik. Voor ons is dat geen optie.”

,,Het zal een gekke zomer worden. De eerste donderdag van augustus is de dag der dagen in het dorp. Zo’n traditie ademt een en al historie. Er komen zelfs mensen vanuit Australië over om erbij te kunnen zijn. Ik ben zelf tien jaar voorzitter en vijftien jaar bestuurslid. In juni beginnen we normaal rustig aan met de voorbereiding, in juli wordt het opgeschaald en in de eerste week van augustus is het echt knallen tijdens het Dorpsfeest. Dat zal dit jaar niet zo zijn. Het wordt een rustige zomer. Iets anders doen? Ik zou weleens willen reizen in de zomer. Maar dat zit er ook niet in. We zullen de zomer vieren in dit mooie dorp.”

Zomer zonder sporttradities: Honkbalweek is ’prachtige promotie voor de sport’, Grachtenloop mag je nooit missen en in Santpoort-Noord moeten ze het doen zonder ’de dag der dagen’
Marco Stoovelaar
© Eigen foto

Haarlemse Honkbalweek

Haarlem, sinds 1961

26 juni t/m 5 juli

,,De eerste keer dat ik bij de Haarlemse honkbalweek kwam, was in 1972. Ik was nog een piepklein Marcootje”, herinnert Marco Stoovelaar zich. ,,Sinds die editie ben ik er altijd bij geweest. De eerste jaren werd het ongeregelmatig georganiseerd, vanaf 1972 wordt het elke twee jaar gehouden. Dat het dit jaar niet plaats kan vinden is voor het eerst sinds 1986. Dat was omdat het WK honkbal toen in Nederland was en Haarlem een speelstad was.”

,,Sinds 1988 ben ik elke editie betrokken bij het evenement als (eind)redacteur van ’Leesvoer’. Vroeger was dat een papieren blaadje dat in elkaar werd gestencild. Tijdens de eerste edities was het keihard werken. Er waren twee wedstrijden per dag en het was nog in het pré-internettijdperk. Het was een geknip en geplak. Later gingen we over naar één editie per dag, tijdens het laatste jaar was er een digitale versie. Het was het plan om deze zomer ook weer op papier te verschijnen. Voor de echte liefhebber van print. Ik ben ook meerdere keren perschef geweest bij de Honkbalweek.”

,,Ik ben inmiddels al meer dan dertig jaar vrijwilliger bij de Haarlemse Honkbalweek. Soms heb ik weleens gedacht dat het mooi was geweest, maar uiteindelijk wil ik het niet missen. Het is altijd een geweldige week. De organisatie en de medewerkers zijn echt één, het is een grote honkbalweekfamilie.”

,,Begin maart hoorden we al berichten dat het lastig zou worden voor de Haarlemse Honkbalweek om door te kunnen gaan. De beslissing viel zwaar, ik heb echt wel even gebaald. Het is wel zeer begrijpelijk. Er zijn nu veel belangrijkere dingen.”

,,De Honkbalweek zal volgend jaar niet worden ingehaald, omdat dan het World Port Tournament plaatsvindt in Rotterdam. Het zal dus 2022 worden. Daar kijk ik naar uit. De Haarlemse Honkbalweek is een prachtige promotie voor de sport. Het is uniek dat je een week lang op een locatie tophonkbal hebt.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen