Premium

Andries Jonker respecteert minister De Jonge: ’Je eigen supporters laten juichen is het mooiste wat er is maar we moeten niet krampachtig doen over spelen zonder publiek’

Andries Jonker respecteert minister De Jonge: ’Je eigen supporters laten juichen is het mooiste wat er is maar we moeten niet krampachtig doen over spelen zonder publiek’
Jonker: ’Niet krampachtig doen over spelen zonder publiek.’
© Foto Ron Pichel
Velsen-Zuid

Telstar hervat vandaag in kleine groepjes de training op het kunstgrasveld in het stadion.

De versoepeling van de coronamaatregelen maken het mogelijk om weer te beginnen met trainen in kleine groepen. Trainer Andries Jonker stelt dat iedereen staat te popelen. ,,Ik weet dat iedereen erg blij is om weer bij elkaar te komen. De jongens kunnen eindelijk weg van de trapveldjes, parkjes en Cruijff Courts. We houden uiteraard de richtlijnen van de KNVB en het RIVM aan.”

Jonker is tevreden over de manier waarop zijn selectie individueel heeft getraind. ,,Het is voor iedereen lastig geweest om midden in het seizoen te stoppen. Ik ben trots op de jongens over de manier waarop ze door zijn blijven trainen. De technische staf kon de gegevens van de hartslagmeters uitlezen. Daaruit blijkt dat alle spelers keihard hebben getraind, echt met het idee dat ze elk moment weer de competitie zouden kunnen hervatten.”

Uitlaatklep

De spelers kregen allemaal een programma met oefeningen mee en rapporteerden aan Jonker of de assistent-trainers Anthony Correia en Gertjan Tamerus. Deels waren het oefeningen met de bal, deels zonder. Jonker: ,,De trainingen bleken voor de spelers een uitstekende uitlaatklep te zijn in deze lastige periode.”

Omdat er geen wedstrijden zijn, trainen de spelers de komende tijd één keer per dag. Zes dagen per week. ,,De focus van de trainingen ligt hierbij op oefeningen met de bal”, laat Jonker weten.

De oefenmeester moet verder afwachten hoe het komende seizoen wordt vormgegeven. De uitspraak van minister Hugo de Jonge dat er pas weer gevoetbald kan worden met publiek als er een vaccin is ontwikkeld tegen het coronavirus, neemt Jonker serieus. ,,Ik laat mij leiden door mensen die er verstand van hebben. Ik heb altijd gezegd in interviews dat de volksgezondheid voor mij op een, twee en drie staat. Dus als hij zegt dat we zonder publiek moeten voetballen, dan begrijp ik dat.”

De Amsterdammer vindt dat er niet te moeilijk moet worden gedaan over het spelen in lege stadions. ,,We moeten niet te krampachtig doen. We trainen zonder publiek, in de voorbereiding spelen we wedstrijden in een leeg stadion, net als onze vaste oefenwedstrijden één keer in de twee weken op dinsdagavond. Ook zonder publiek kunnen wij als het moet gewoon ons werk blijven doen.”

Dat wil echter niet zeggen dat Jonker de fans niet zal missen. ,,Laat ik voorop stellen dat het stukken plezierig is om te voetballen voor je eigen publiek. Dat is het mooiste wat er is. Je eigen toeschouwers een geweldige avond bezorgen of het publiek van de tegenstander in een uitwedstrijd volledig stil krijgen.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen