Premium

Tennisster Cindy Burger mag deze week de baan weer op om te trainen: ’Daar ben ik ongelooflijk blij mee, maar er is nog veel onzeker’

Tennisster Cindy Burger mag deze week de baan weer op om te trainen: ’Daar ben ik ongelooflijk blij mee, maar er is nog veel onzeker’
Cindy Burger: ,,Ik word er niet jonger op, dus echt ideaal is deze pauze zeker niet voor me.’’
© Archieffoto/Ella Tilgenkamp
Volendam

,,Toen stond alles ineens stil.”, Er kan nog een lach vanaf bij Cindy Burger. Alles stond voor dit jaar in het teken van haar comeback op het wereldtoneel, maar het coronavirus gooit roet in het eten. De 27-jarige Volendamse tennisster, die net als veel van haar Nederlandse collega’s maandag de training weer hervat, laat zich echter niet uit het veld slaan door de tegenslag.

Of het nou dit of volgend jaar is, de pupil van Van Gelderen Tennis Academy wil hoe dan ook nog een keer een gooi doen naar de top van de wereld. ,,Ik word er niet jonger op, dus echt ideaal is deze pauze zeker niet voor me. Toch wil ik het absoluut nog een keer proberen. Ik ben fit en wil gewoon nog een keer laten zien dat ik het in me heb. Eerst weer goed trainen en dan hopelijk zo snel mogelijk voor het ‘echie’ de baan op.”

,,Het begon met een vreemde situatie in Brazilië”, kijkt de 27-jarige Volendamse terug. Burger zat midden in een trip van drie weken waarin ze drie toernooien zou spelen. ,,Middenin de eerste week werd alles stilgelegd en werd ons verzocht om weer naar huis terug te keren. Het duurde tot zaterdag voor ik daadwerkelijk thuis was en diezelfde avond overleed mijn opa. Geen fijn welkom dus. Vervolgens kregen we zondag te horen dat alles stil kwam te liggen en konden de rackets voorlopig in de tas.”

Voor Burger naar Brazilië vertrok had ze net aangekondigd nog een keer een gooi te willen doen naar de top-honderd of zelfs top-vijftig van de wereld. ,,Nadat de crowdfunding van start ging, liep het direct goed. Ik had ook wat sponsoren gevonden, die al financiële steun hebben gegeven, maar de gesprekken die we nog zouden voeren, moeten nog plaatsvinden. Dan gaat het vooral over de tijdsduur van de sponsoring. We hadden in principe twee jaar afgesproken, maar de vraag is hoe dit jaar verder verloopt. Er zal in ieder geval veel veranderen. De zoektocht naar sponsors en donateurs staat verder sowieso even helemaal stil. Omdat alles onzeker is, kun je moeilijk gaan aankloppen voor hulp.”

Waar een voetballer op de loonlijst staat en dus gewoon doorbetaald krijgt, zitten er heel veel tennissers momenteel zonder inkomen. ,,Met spelers als Federer, Nadal of Serena Williams hoef je echt geen medelijden te hebben. Dat is echter maar een select groepje. Er zijn ontzettend veel spelers die leven van week tot week en moeten rondkomen van prijzengeld of inkomen uit competities. Dat valt helemaal weg. Ik heb het geluk dat ik nog thuis woon, want anders had ik er nog een probleem bij gehad. De inkomsten die ik met competitie verdien, zijn voor mij echt heel belangrijk. Omdat die er nu niet zijn, zijn de sponsorinkomsten nog belangrijker.”

Hoe het tennisseizoen er verder uitziet, is voor Burger nog onduidelijk. ,, We mogen in ieder geval vanaf deze week weer de baan op om te trainen en daar ben ik ongelooflijk blij mee. Internationaal willen ze 13 juli weer van start gaan, maar hoe gaan ze dat doen? Zonder publiek zou kunnen, maar dan nog zit je met tientallen tennissers in een hotel en hoe gaan we allemaal tegelijk reizen? Welke landen gaan wel en welke landen gaan niet open? Het zijn allemaal vragen waar we nog geen antwoorden op hebben en dus is alles onzeker. Het zou ook zomaar kunnen dat we dit jaar niet meer spelen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen