Premium

Telstar-directeur Pieter de Waard verloor binnen 68 dagen beide ouders: ’Ik heb een grote mond, maar ook een ultraklein hartje’

Telstar-directeur Pieter de Waard verloor binnen 68 dagen beide ouders: ’Ik heb een grote mond, maar ook een ultraklein hartje’
Telstar-directeur Pieter de Waard
© Archieffoto
Velsen-Zuid

Pieter de Waard is terug bij Telstar. Wegens een heftige periode nam hij gas terug. Weer in het zadel predikt hij solidariteit.

,,Ik heb een grote mond, maar ook een ultraklein hartje”, zegt Pieter de Waard, de flamboyante algemene directeur van Telstar. Op 4 november vorig jaar overleed zijn vader Jos de Waard, in de jaren tachtig voorzitter bij de profclub uit Velsen-Zuid. ,,Mijn vader overleed na een ziektebed van 17 dagen. 68 dagen later overleed mijn moeder. Dat kwam erg onverwacht. Een harde klap. Ik was nog bezig met het verwerken van het verdriet van mijn vader.”

Het zorgde ervoor dat de gedreven clubman een stap terugzette en zich ziek meldde. ,,Ik kon mij niet meer concentreren op mijn werk voor Telstar.”

Klussen aan het huis van zijn ouders gaf hem rust. ,,Een hekje verven en andere klusjes doen, je kent het wel. Het werkte therapeutisch.”

Bij Telstar is De Waard sinds een aantal weken weer aan de slag op therapeutische basis. Was de sfeer bij Telstar voor zijn tijdelijke onderbreking uitgelaten vanwege goede resultaten en mogelijke play-offwedstrijden, inmiddels is ook aan de Minister van Houtenlaan de wereld totaal veranderd. Het stilleggen van de competitie kost Telstar twee á drie ton. De deze zomer geplande bouw van een promenade aan de oosttribune is voor onbekende tijd uitgesteld. Met dank aan coulante krediteurs, een financiële regeling van de overheid en een regeling met de gemeente over uitstel van betaling van de huur van het stadion slaat Telstar zich er met hangen en wurgen doorheen. De Waard erkent dat de situatie voor Telstar lastig is, maar weigert in de slachtofferrol te kruipen. ,,Dit is niet exclusief voor Telstar. Het is helder dat het belangrijkst is dat mensen gezond blijven.”

In zijn column bij Radio NH riep De Waard op tot solidariteit. De 34 betaald voetbalclubs in Nederland moeten wat hem betreft niet alleen, zoals reeds gebeurd, samen salaris inleveren maar ook samen de inkomsten delen. Om te voorkomen dat clubs omvallen. Het is een stokpaardje van de De Waard. Toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde als bondsvoorzitter voor de KNVB hamerde hij erop dat de inkomsten van tv-gelden eerlijker verdeeld moeten worden. ,,Ik kwam een interview tegen van 12,5 jaar geleden waarin ik hetzelfde riep.”

Dat er in die tijd niets is veranderd, weerhoudt De Waard er niet van om te blijven vechten voor zijn ideaal. ,,Ik geloof er nog steeds in. Dit is juist een moment voor verrandering. Het is zoals Churchill zo mooi zei ’Never waste a good crisis.’

Bij Telstar werkt hij met zijn team momenteel aan het bedenken van ludieke plannen om supporters bij de club te blijven betrekken. ,,Wij zijn nooit te beroerd om een roestige stuiver te verdienen. Het wordt gewaardeerd. 250 supporters bestelden een door ons samengesteld ’matchdiner’. Door de Sosjaals-actie hebben we al onze clubsjaals verkocht. Dat een supporter opriep op om al onze merchandise te kopen was ook een succes. We hebben 18.000 euro omzet gedraaid. Daar hebben we normaal een halfjaar voor nodig.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen