Premium

Zomerse drukte op stranden en in duinen; lastig om anderhalve meter afstand te houden

1/6
IJmond

Het is zaterdag druk in de recreatiegebieden in de IJmond, op de stranden van IJmuiden, Wijk aan Zee en Castricum, in de duinen en aan het Uitgeestermeer. Het was voor veel recreanten daardoor soms lastig om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Er zijn geen incidenten gemeld.

Veel mensen trekken met het mooie weer naar buiten, zeker omdat de weersverwachting voor zondag waardeloos is. De inwoners kiezen nu voor de gebieden dicht bij huis. Het was druk in de winkelgebieden, met lange rijen mensen bij de winkels, keurig op afstand van elkaar. Bijvoorbeeld bij bakker Beeksma aan het Velserduinplein in IJmuiden willen of moeten veel inwoners een moederdagtaart halen.

Het is druk op de stranden. In Wijk aan Zee moeten de bezoekers hun auto’s langs de dorpsweide parkeren, dichterbij is niet meer mogelijk. De drukte was nog niet zo erg als in Zandvoort. De NS en de politie proberen op station Amsterdam CS te voorkomen dat er te veel mensen op de trein naar Zandvoort stappen. Overigens rijden er dit weekeinde geen treinen tussen Uitgeest en Alkmaar. Op station Castricum wordt een lift aangebracht en de tunnel onder het spoor vernieuwd.

Ook het Uitgeestermeer is erg in trek bij dagjesmensen. Vooral jongeren zijn massaal naar het oeverpark Zwaansmeer getrokken om onder zomerse omstandigheden elkaar te ontmoeten. Veel groepjes op handdoeken, voetballende jongens en ook zwemmers hoewel het water nog best koud is. De anderhalve meter was hier en daar ver te zoeken maar groepen hielden onderling de regels redelijk in acht.

In de duinen wandelen en fietsen veel recreanten. Sommige wielrenners klagen dat het moeilijk is om voldoende afstand van andere fietsers te houden. ,,Volgende keer rijden we naar het noorden, daar is het rustiger’’, aldus twee wielrenners uit Alkmaar. Ze zeggen dat ze ook al grotere groepen wielrenners gezien hebben, van zes of meer rijders. ,,Mensen worden toch wat nonchalanter nu de regering de coronaregels wat gaat versoepelen.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen