Ode aan twaalf mama’s: ’Mijn moeder is van goud. En ze doet altijd boodschappen voor ons’

Moeders, weet hoe trots jullie kroost - hoe jong of oud ook, want kind van je moeder blijf je voor altijd - op jullie is. Een glimp van de woorden waarmee ruim driehonderd foto’s naar de krant werden gestuurd ter ere van Moederdag.

Power mama’s zijn het; al die moeders die door de coronacrisis voor extra uitdagingen worden gesteld. Thuiswerkende moeders, van peuters tot pubers, die van onverminderde waarde willen blijven voor hun werkgever en collega’s.

Moeders die de kinderen van andere moeders in vitale beroepen opvangen. Moeders die alle zorg voor hun kwetsbare kind nu alleen op zich nemen of hun kind helemaal moeten missen omdat de deuren van de zorginstelling nog op slot voor bezoek zitten.

Moeders in verzorgings- en verpleeghuizen die zich alleen voelen, zich moedig groot houden en reikhalzend uitkijken naar de tijd dat ze hun kinderen weer nabij hebben. Grootmoeders die het oppassen op hun kleinkinderen als een groot gemis ervaren. Maar ook de aanstaande en kersverse moeders voor wie het extra spannend is om in zo’n onzekere tijd een klein kwetsbaar mensje op de wereld te zetten.

Een portret van twaalf van deze power mama’s.

Corrie Beentjes.

Genieten van wat nog wél kan

Onze moeder Corrie Beentjes, 86 inmiddels, is een hele lieve, betrokken, attente, actieve, blije, breed geïnteresseerde, positieve, moeder, oma en omi voor ons.

Bovendien kan onze moeder heel goed luisteren (ook goed praten trouwens) en kun je een goed gesprek met haar voeren, maar ook verschrikkelijk met haar lachen.

Maar bovenal is ze heel goed in ’omdenken’.

En dat komt zeker in deze tijd, waarin het leven van onze ouders van heel actief tot bijna stilstand is gekomen, heel goed uit.

Natuurlijk, onze ouders hebben veel geluk in hun leven, dat beseffen zij en wij zeker, maar onze moeder is ook in staat om aan iets negatiefs een positieve draai te geven. Samen met onze vader kan ze ontzettend genieten van de kleine dingen die nu in deze coronatijd nog wél kunnen!

Een ontbijtje op het balkon, boodschappen doen tijdens het ouderenuurtje, een fietstochtje in de hele vroege ochtend, een ijsje op een bankje in de zon, bellen met de (klein)kinderen, verhaaltjes schrijven voor de schrijfclub en sokken breien voor wie ze nodig heeft. „Zo je ’t maakt, zo heb je ’t”, is haar slogan.

Onze moeder is een voorbeeld voor alle 6 (schoon)kinderen, 8 kleinkinderen(en partners) en 5 achterkleinkinderen!

Joke Admiraal-Beentjes

Malou Jonker.

Vrouwelijke Superman

Malou (35) is de vrouwelijke versie van Superman!

Ze is voor veel mensen een rots in de branding. Vooral nu. Als directeur van een medisch kinderdagverblijf zet ze zich in voor opvang van kinderen die zorg nodig hebben en van wie de ouders een vitaal beroep hebben. Tussendoor is ze een geweldige moeder voor haar vier zoons van 10, 9, 4 en 3 jaar. En alsof het niet genoeg is, is ze tegenwoordig het baasje van puppy Louis. Deze powervrouw is uniek. En dat beseft haar trotse man elke dag!

Thomas Jonker

Marita van der Kolk.

We bewonderen jouw positiviteit

Ook in deze tijd laat onze moeder zien hoe ontzettend trots we op haar zijn!

Mam werkt in de zorg, valt altijd in, zelfs toen corona haar afdeling trof. Hierdoor kan zij noodgedwongen haar kleinkind niet meer zien, wat haar enorm veel verdriet doet. Maar mam zit nooit bij de pakken neer en maakt een spandoek voor haar collega’s: ’houd moed, houd vol’. Ze werkt zich in het zweet, totdat ze zelf positief getest werd. Nu zit ze in quarantaine thuis, met godzijdank alleen een hoestje. Mam, we zijn trots op je en bewonderen jouw waanzinnige positiviteit! Hopelijk snel knuffelen!

Pim en Elise van der Kolk

Coby van Nimwegen.

Gewoon de allerliefste moeder

Coby van Nimwegen is de liefste moeder. Zij is altijd vrolijk en gezellig.

Ze staat altijd klaar voor iedereen die haar hulp nodig heeft maar het is nu een spannende tijd. Ze zit samen met haar kwetsbare man verplicht thuis omdat ze in de leeftijdsdoelgroep valt waarbij corona levensbedreigend kan zijn. Dat maakt het leven als mantelzorger niet altijd even makkelijk. Ze wil haar kinderen daar niet mee belasten en zet alles op alles om het leven zo goed mogelijk voort te zetten. Ze stelt zichzelf ten dienste van haar man en dat gaat ten koste van haarzelf. En daar ben je als zoon gewoon trots op hoewel ik het anders zou willen zien.

Ondanks het pittige leven als mantelzorger, geen fysiek contact met familie en een beperkte vrijheid in deze coronatijd blijft ze vrolijk en vol goede moed. Het zit gewoon in haar karakter. Ze neemt het leven zoals het is en neemt alle ongenoegen op de koop toe. En dat is knap, het houdt haar op de been, het houdt haar jong én het geeft aan dat ze een doortastende, sterke moeder is. Het is gewoon de allerliefste moeder van de hele wereld.

Wachtend op de toekomstige knuffel... je zoon.

Pierre van Nimwegen

Mevrouw Van Smeerdijk.

Trots op haar doorzettingsvermogen

Mijn moeder (94) woonde tot haar 92e jaar nog zelfstandig. Vroeger was zij altijd zeer actief en ondernemend en deed dat aangepast aan haar leeftijd nog steeds.

Tot zij merkte dat haar geheugen achteruit ging en zij zelf besloot dat het tijd was om dit te laten onderzoeken. En ze had gelijk, er was iets gaande behorend bij haar hoge leeftijd. Thuiszorg bood ondersteuning. Tot mijn moeder opeens ziek werd en niet opknapte en in een delier belandde.

Crisisopvang was aan de orde en na onderzoek en indicatie kwam zij in aanmerking voor een verzorgingshuis.

Mijn moeder was heel resoluut en zei: ’Dit is het beste, ik wil graag verzorgd worden’. Ze vond het fijn dat ze met haar spullen iemand anders een plezier mee kon doen. En nu woont ze alweer 16 maanden in verzorgingshuis De Stichtse Hof te Laren, waar zij heel liefdevol verzorgd wordt.

Ik ben trots op haar aanvaarding, berusting en doorzettingsvermogen! En het vermogen om je nieuwe leven vorm te geven. Over de coranacrisis zegt ze tegen mij: „Maak je maar niet te veel zorgen, hier komen we ook wel weer overheen.”

En omdat bezoek niet mogelijk is, skypen we elke vrijdag, zij achter een computer met koptelefoon op. Wie had dat gedacht van een 94-jarige, die ook nog aan haar dochter vraagt: ’Is C&A al open? Houd het in de gaten dan kan je nieuwe kleding voor mij kopen!’.

Deze foto kreeg ik van de zorgmedewerkers, mijn moeder genietend van de zon op het balkon.

Trotse dochter, Lonneke Zuidinga

Lisa Stoop-Dane.

Kersverse tweelingmama

Ik wil graag de kersverse mama, mijn dochter Lisa Stoop-Dane, in het zonnetje zetten. Moeder van mijn twee kleinkinderen Julia en Noud die op 18 maart zijn geboren.

Lieve mama Lisa, voor de eerste keer zwanger zijn, van een tweeling, en dan midden in de coronacrisis gaan bevallen.

Het was spannend, sowieso in verband met het virus.

Op 17 maart braken je vliezen bij 34 weken zwangerschap. Middels een keizersnede werden Julia en Noud geboren, gezond en wel.

Wat was je blij en trots en wat wilde je je baby’s graag laten zien aan de kersverse oma’s en opa’s, tantes en ooms.

Maar helaas, door de lockdown mocht niemand op bezoek komen.

Na tien dagen mocht je naar huis met de tweeling. Geen feestelijk ontvangst met een omhelzing en knuffels voor je kindjes, maar slechts kraamvisite achter het raam. Je had het je zo anders voorgesteld, maar het geluk is er niet minder om!

Je voedt, je kolft, je troost, je verschoont, je baddert, je maakt foto’s en je geniet: en dat allemaal keer twee!

Je bent nu al een superlieve mama! Trots op je!

Yvonne Dane-Slijkerman

Mevrouw Spanjaard.

Optimisme en levenslust blijven

Mijn moeder was tien jaar oud toen haar moeder overleed aan tbc. Ze heeft niet lang een voorbeeld gehad, maar bleek een natuurtalent en werd zelf een geweldige moeder van drie dochters.

Ze is nu 81 jaar en altijd optimistisch.

Ze kan geweldig koken, maakt alles gezellig en ook in deze tijd maakt ze er, samen met mijn vader, het beste van.

Ze laat zich niet leiden door angst, maar door levenslust.

Ze doet, tot haar spijt, geen boodschappen meer, maar maakt wel fietstochten van 25/30 kilometer per dag om in beweging te blijven en haar weerstand te verhogen. Ook wil ze ’in training’ blijven voor de jaarlijkse fietsvakantie en hoopt enorm dat het deze zomer door kan gaan.

Ze mist het bridgen en vooral de mensen, de leuke sociale contacten bij de clubs.

Tot haar verdriet kan ze nu niet naar haar broers en zussen en met name naar haar oudste broer van 92 jaar oud. Dat is moeilijk, maar ze klaagt niet.

Kortom, deze stralende, geweldige vrouw staat elke dag op onze ’voorpagina’, maar dit jaar een foto op jullie voorpagina zou fantastisch zijn!

Karin Spanjaard

Nel Stegemeijer.

Liefste en alleskunnende moeder

Mijn moeder Nel Stegemeijer heeft 6 kinderen opgevoed en is de liefste, hardwerkende, alleskunnende, eigenwijste moeder die ik heb.

Ze draait nergens haar hand voor om: oudere, palliatieve zorg, (klein)kinderen opvoeden, dieren verzorgen, moestuin, klussen, begeleiden van verstandelijk beperkte heren, zwemles geven aan honderden kinderen in IJmuiden.

Ze was vrijwilligster van de speeltuin en hielp bij de avondvierdaagse.

Daarnaast is het bij mijn ouders net de zoete inval met een praatje, een bakkie thee of koffie: geen probleem. Ze is heel nuchter en zo heeft ze ons ook opgevoed.

Tijdens deze coronatijd doet ze zo vroeg mogelijk boodschappen op de fiets en heeft nu, samen met mijn vader, 24/7 de zorg voor mijn broer die een verstandelijke beperking heeft. De slogan: ’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, had zij kunnen bedenken.

Ik ben TROTS op mijn moeder, mede dankzij haar ben ik wie ik ben.

Els Stegemeijer

Renata Janssen Rusman.

Mijn moeder is van goud

Mijn moeder is van goud.

Ze werkt hard in de zorg.

En is lief voor andere mensen.

Ze zit in de oudercommissie van de Johannesschool.

Mama heeft voor de Johannesschool Hillegom

Alle school T-shirts gemaakt.

Dus daarom hebben we dit voor Renata Janssen Rusman gedaan.

Omdat ze lief is en ze anderen kan helpen

En ze doet altijd boodschappen voor ons.

Eva Janssen, 9 jaar

Gré Greve.

Liefdevolle postbode in de Zaan

Mijn moeder Gré Greve is altijd zeer actief als vrijwilliger voor de medemens in de Zaanstreek.

Ze zet zich hiervoor met hart en ziel in. Zo is ze vrijwilliger in het ziekenhuis ZMC en zorgcentrum Groenland om mensen op zondag naar de kerkdienst te brengen en is zeer sociaal naar alle mensen om haar heen, die wat extra aandacht verdienen. Mijn moeder heeft een fietsclubje waar ze met veel plezier aan deelneemt samen met leeftijdgenoten. Helaas is dit alles nu niet mogelijk door het coronavirus.

Aangezien mijn moeder zelf tot de categorie ’kwetsbaar’ hoort, is ze nu noodgedwongen met alles te stoppen. Maar ze laat zich hierdoor niet uit het veld slaan: ze is nu ’de liefdevolle postbode’ geworden.

Bij een ieder, overal in de Zaanstreek, waarvan zij vindt dat die wat extra aandacht verdient, gooit ze dagelijks op de fiets een vrolijk kaartje in de bus.

Zo snijdt het mes aan twee kanten: ze fleurt de mensen om haar heen op met een kaartje inclusief mooie tekst en heeft zelf dagelijks een goed doel.

Marijke Damstra

De powermama van Tijmen en Yesper.

Geluk dat mama juf is

Wij willen graag onze mama verrassen met een foto van haar op de voorpagina!

Zij leest altijd de krant samen met papa. Zij zorgt heel goed voor ons en is de liefste mama van Tuitjenhorn en de hele wereld.

Ze helpt ons met alles, ook met huiswerk maken thuis.

Wij hebben geluk dat ze ook juf is.

Mama is ook sportief, maar ze kan niet echt voetballen.

Mama we houden van je, fijne moederdag!

Dikke kus Tijmen en Yesper.

Tijmen en Yesper Schekkerman

Dolores Wijs.

Blijf mijn licht in duisternis

Lieve mams, je staat al 28 jaar elke dag voor mij klaar. Maar ook voor je patiënten en collega’s in Schalkwijk, waar je met passie en liefde je patiënten helpt als huisarts.

Naast je drukke baan vond je ook de tijd om voor jouw eigen moeder te zorgen. Nu je in deze rare tijd opeens je kinderen weer thuis hebt wonen, blijf je toch zonder angst je patiënten zien. Je bent voor mij de liefste, begripvolste en zorgzaamste moeder die ik me voor kan stellen en ik zou mij geen leven zonder jou voor kunnen stellen. Blijf mijn licht in deze duistere tijden, en laat mij de jouwe zijn. Liefs, je zoon.

Tjalling Ament

Lees ook: Juf, entertainer, cipier én moeder

Lees ook: Mannen, grijp je kans op Moederdag. Doe meer in huis

Lees ook: Vergeet maar dat je nu de perfecte moeder bent

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.