Premium

Weer slapen aan de kust: Strandhuisjes Bloemendaal aan Zee mogen maandag weer open

Weer slapen aan de kust: Strandhuisjes Bloemendaal aan Zee mogen maandag weer open
Bloemendaal

De eigenaren van de dertien strandhuisjes bij Bloemendaal aan Zee mogen vanaf maandag weer op het strand slapen. Burgemeester Elbert Roest heeft daar toestemming voor gegeven.

De strandhuisjes van vereniging De Zeemeeuw waren al opgebouwd en in gebruik toen vanaf 21 maart in het kader van de coronamaatregelen een verbod van kracht werd.

Inmiddels heeft de Veiligheidsregio Kennemerland bepaald dat onder strikte voorwaarden vanaf maandag weer gebruik kan worden gemaakt van de huisjes. Zo moet elk huisje beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. De Zeemeeuw voldoet aan die voorwaarden, vinden zowel Roest als de VRK.

Roest: ,,De Zeemeeuw verkeert in een redelijk uniek situatie, omdat elk huis is aangesloten op het riool. De strandhuisjes hebben ook een eigen douche en toilet. De eigenaren hebben verder een uitstekend en goed voorbereid plan voorgelegd hoe zij zich aan de protocollen zullen houden.’’

Opsporingsambtenaar

Voor de huisjesgebruikers gelden behalve de sanitaire voorwaarden de gangbare RIVM-aanwijzingen over het houden van afstand. Verder mag er maar een maximaal aantal personen in een huisje verblijven. Roest heeft er alle vertrouwen in dat De Zeemeeuw zich aan de voorschriften gaat houden.

,,De huisjes zijn allemaal particulier eigendom en worden niet onderverhuurd. Er is sprake van een goede zelfregulering. Ik zal er slechts incidenteel een bijzondere opsporingsambtenaar op afsturen om te kijken of iedereen wel in zijn eigen huisje blijft.’’

Voorzitter Hugo Potharst van De Zeemeeuw is enorm blij dat hij en de anderen naar het strand kunnen terugkeren.

,,We bouwen als eersten de huisjes zo’n beetje op. Toen moesten we in het weekend van 21/22 maart er ineens weer uit. Alle begrip want de volksgezondheid gaat voor alles. Het is zo mooi dat we er nu weer in kunnen. Het seizoen is voor ons helemaal gered. We hadden eigenlijk zondag al gekund, maar dat is uitgesteld naar maandag om drukte op het strand te voorkomen. Het scheelt natuurlijk dat we een klein clubje zijn en dat we elkaar goed kennen. Dat schakelt allemaal wat makkelijker. Onze vereniging doet ook niet aan verhuur van strandhuisjes en zal zich op alle punten aan de protocollen houden.’’

Afgesloten

Probleem voor de strandhuisjeseigenaren is wel dat de parkeerterreinen bij de kust voorlopig nog zijn afgesloten. Naar verwachting wordt die maatregel op 1 juni opgeheven. Potharst: ,,Gelukkig hebben wij met de naastgelegen camping De Lakens kunnen afspreken dat we daar gebruik maken van parkeerplaatsen.’’

Over het lot van de vier verenigingen van strandhuisjes in Zandvoort was vrijdag nog geen duidelijkheid te geven. Burgemeester David Moolenburgh heeft met de vertegenwoordigers van de strandhuisjeseigenaren besproken hoe zij de RIVM-richtlijnen willen invullen.

Moolenburgh wil dat eerst nog ter goedkeuring voorleggen aan de Veiligheidsregio Kennemerland. Probleem is dat een aantal strandhuisjes in Zandvoort niet op het riool is aangesloten, maar over chemische toiletten beschikt en gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen