Premium

Begrip voor verlaging salaris voetballers, maar niet bij iedereen. Telstar-trainer Andries Jonker: ’Dat kan toch niet waar zijn?’

Begrip voor verlaging salaris voetballers, maar niet bij iedereen. Telstar-trainer Andries Jonker: ’Dat kan toch niet waar zijn?’
Amsterdam

„De deal zat er aan te komen”, zegt spelersmakelaar Fulco van Kooperen in een reactie op het historische akkoord binnen het Nederlands betaald voetbal over salarisverlaging. „Ik heb daar nog geen onvertogen woord van één mijn spelers over gehoord.”

Van Kooperen mag zich op dit vlak inmiddels een ervaringsdeskundige noemen. Zo kregen diverse voetballers die hij begeleidt en in het buitenland acteren, al met fikse salarisreducties te maken. Zo zag Guus Til, speler van Spartak Moskou, op zijn loonstrookje dat er deze maand veertig procent minder was overgemaakt. Of neem Mickey van der Hart, doelman van Lech Poznan. „Toen hij terug naar Nederland reed, dacht hij dat hij 25 procent salaris had ingeleverd. Bij thuiskomst bleek dat de voorzitter van Lech daar nog even 25 procent bovenop had gedaan.”

Met andere woorden: hoewel clubs de salarissen wettelijk niet eenzijdig kunnen verlagen, hebben de spelers niet écht een keuze. Niet voor niets wordt in het akkoord tussen de belangenbehartigers in het Nederlandse voetbal gesproken van ’aanbevelingen’. „Maar als je nee zegt, dan sta je er als speler slecht op”, stelt Van Kooperen, die zich desalniettemin kan vinden in de beoogde salarisvermindering van spelers en coaches. „Ik vind het netjes en logisch. Je ontkomt er niet aan.”

Geen klagers

Zijn telefoon stond dan ook niet roodgloeiend in de uren nadat het akkoord was gesloten, zoals dat ook niet het geval was met zijn ’buitenlandse’ spelers. „Ik heb nog geen klagende speler op de app gehad.”

Willem II-verdediger Jordens Peters heeft als aanvoerder zitting in de spelersraad van de Tilburgse eredivisionist. „Binnen de spelersgroep kunnen wij wel leven met deze maatregel”, zegt hij. „Al is er het werknemersrecht, waarbij ieder individu kan beslissen of hij wel of niet zijn handtekening onder de overeenkomst zet. Hier ga ik nog met de spelersgroep over zitten.”

De opgelegde gulle geste (Peters: „Het is een progressief stelsel, de jongens met ’modale’ salarissen zullen minder hard getroffen worden) is hard nodig, beseft ook Peters. „De voetballerij gaat een zware tijd tegemoet. Alle bijdrages zijn nodig om straks zo goed mogelijk uit deze crisis te komen.”

Bij FC Utrecht is het ’corona-akkoord’ dat de FBO (werkgeversorganisatie van betaaldvoetbalclubs) gesloten heeft met de vakbonden VVCS en ProProf en de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, eveneens positief ontvangen.

„Wij gaan nu zo spoedig mogelijk met de spelersraad bespreken wat we bij FC Utrecht kunnen doen”, aldus technisch directeur Jordy Zuidam. „De afgelopen tijd hebben we hier uiteraard al contact over gehouden met Willem Janssen, de voorzitter van de spelersraad.” De directie van FC Utrecht heeft besloten om zelf alvast het goede voorbeeld te geven en heeft zichzelf een salarismaatregel opgelegd, zoals eerder ook de directie van PSV deed.

Telstar

Bij Telstar bestaat minder begrip voor het gezamenlijke loonoffer. Een onzalig idee, briest trainer Andries Jonker. „Is er één bedrijfstak die dit wel collectief doet? De branches van slagers, vakkenvullers en taxichauffeurs heb ik dit niet zien doen. Volgens mij zijn wij de enigen die collectief salaris inleveren. En waarom? Omdat we er nu achter komen dat het niet goed gaat als je de competitie vroegtijdig beëindigt.”

„Ik heb voor clubs gewerkt waar spelers miljoenen verdienen. Die kunnen het dragen. Maar ik vind niet dat je de onderkant van het betaald voetbal, waar 90 procent minder verdient dan de gemiddelde tweede divisie-voetballer, nog om salarisverlaging moet bedelen. Dat kan toch niet waar zijn? Ik vind dat er ergens een grens moet worden getrokken bij een bepaald inkomen. Het is onvoorstelbaar dat spelers die met pijn en moeite 25.000 euro per jaar verdienen, om een loonoffer worden gevraagd. Ik ben blij dat wij in de categorie aanbevelingen vallen, de collectieve afspraken gelden niet voor Telstar. Ik zat trouwens net even snel met een potloodje uit te rekenen wat de maximale bijdrage van de gehele spelersgroep van Telstar zal zijn. Wat denk je? Ergens tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Je lacht erom, maar je hebt nog gelijk ook.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen