Premium

Wie zijn de beste spelers die de afgelopen eeuw voor het jubilerend ADO’20 voetbalden? Een elftal vol met echte Superezels

Wie zijn de beste spelers die de afgelopen eeuw voor het jubilerend ADO’20 voetbalden? Een elftal vol met echte Superezels
Giso Beemer (midden) heeft de Piet Voormeer Trofee ontvangen van de vrouw van de ADO-legende. De verdediger won de prijs drie keer.
© Foto Kees Blokker
Heemskerk

In de rijke geschiedenis van ADO’20 hebben veel topvoetballers voor de Heemskerkse club gespeeld. De ene aan het begin van zijn carrière, de andere aan het einde van zijn loopbaan. En sommige spelers waren hun hele leven een Superezel. Maar welke spelers horen thuis in het elftal van de eeuw? Zes ADO-supporters hebben zich met die vraag bezig gehouden.

„Welbeschouwd is het een onmogelijke opgave om een ADO-team samen te stellen met de beste spelers van de afgelopen honderd jaar”, vertelt samensteller Lou Koopman. „De verschillen tussen de spelers van de eerste vijftig jaar en die van de jaren erna voelt als appels met peren vergelijken. Bovendien van welke criteria ga je uit bij het bepalen wie er tot de groep van beste voetballers behoren? Let je alleen op de voetbalkwaliteiten, dan horen zeker spelers als Peter Wijker, Frank van der Geest, Richard Witschge en Michel Doesburg daarin opgenomen te worden.” Maar bijvoorbeeld Witschge speelde maar kort bij ADO, toen zijn broer Rob de trainer was.

Verdiensten

Uiteindelijk is gekozen voor de spelers die de meeste verdiensten hebben gehad voor de voetbalvereniging in het Heemskerkerduin.

In de spits staat Piet Voormeer. „Daar kan je niet om heen. Hij maakte in 1938 als 16-jarige zijn debuut en beëindigde zijn optreden in ADO 1 in 1956. Een verslaggever schreef bij het 60-jarig bestaan van ADO in 1980: „Het is boven elke twijfel verheven dat Piet Voormeer de beste voetballer is geweest, die ooit van een ADO-elftal deel heeft uitgemaakt.”

Een tweetal spelers dat zonder enige twijfel ook een plaats in het team verdient, zijn Sjaak Bruin en Giso Beemer. „ADO-ers in hart en nieren en beiden drie keer winnaar van de Piet Voormeer Trofee als meest waardevolle spelers van de Heemskerkse selectie. Dan is het centrale duo achterin compleet. De verdediging moet verder aangevuld worden met Gert-Jan van Leiden, die in de korte tijd dat hij bij ADO actief was, op velen een onuitwisbare indruk maakte.”

Moeilijker

De vierde plek in de defensie is moeilijker, vindt Koopman. „De strijd ging tussen Ron van Aanholt, Barry de Kruif, Roy Witteman, Ton Duin en stopperspil Jaap Dam. De keuze valt op Ton Duin, van begin jaren 60 tot 1975 vaste en betrouwbare verdediger in het eerste. Daarna lange tijd binnen de vereniging als jeugdtrainer en lid van de technische commissie actief.”

Voor het middenveld komen de jaargenoten Leo Dekker en Mark Altena, Hans Geerlings (twee keer winnaar van de Piet Voormeer Trofee) en Daan Rienstra (bekersuccessen tegen Katwijk, Almere City, Eindhoven en Vitesse) in aanmerking. „Al hoewel ook Raymond Bronkhorst, Raymond Kolder en Frank Zinhagel niet in dat rijtje zouden misstaan.”

„De voorhoede zou behalve uit Voormeer kunnen bestaan uit de buitenspelers Niels Kokmeijer, Rodney Cairo, Joey Carolina en zeker ook de technisch begaafde en wat eigenzinnige Nic (Smiek) van Tunen. Maar vergeten we trefzekere spitsen Richard van Son, Peter Tania en kanonnier Piet Groot dan niet?”, vraagt Koopman zich af.

Rest alleen nog de plek onder de lat. De ADO’ers kozen uiteindelijk voor Nic Geerlofs. „Een van de steunpilaren uit de jaren 50, het eerste niet-katholieke lid van de toen nog katholieke voetbalvereniging en in 1961 actief als hoofdtrainer bij de Superezels.” Daarnaast krijgt Hans Burger een plek in de selectie en verdient Bert Wolters een vermelding, hij was de winnaar van de eerste Piet Voormeer Trofee in 1983.

Het uiteindelijke elftal van de eeuw:

Nic Geerlofs; Gert-Jan van Leiden, Giso Beemer, Sjaak Bruin en Ton Duin; Daan Rienstra, Hans Geerlings en Leo Dekker; Niels Kokmeijer, Piet Voormeer en Nic van Tunen.

Wisselspelers: Jaap Dam, Rydell Tuinfort, Barry de Kruif, Raymond Bronkhorst, Rodney Cairo, Marc Altena, Piet Groot, Richard van Son en Hans Burger (keeper).

voetbalveld-1.pdf

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen