Premium

Initiatief in oude misbruikzaak pater: bisschop Jozef Punt nodigt Velsense Marya Dekker en advocaat uit voor ontmoeting

Initiatief in oude misbruikzaak pater: bisschop Jozef Punt nodigt Velsense Marya Dekker en advocaat uit voor ontmoeting
Marya Dekker is al enige tijd terug als misbruikslachtoffer erkend door de landelijke onderzoekscommissie-Deetman.
© archieffoto
Velsen-Noord

Misbruikslachtoffer Marya Dekker uit Velsen-Noord, begin jaren tachtig als negenjarig meisje meermaals verkracht en aangerand door pater Lambertus Sep, heeft zeer waarschijnlijk binnenkort een ontmoeting met bisschop Jozef Punt.

Dekker dringt er al jaren op aan dat Punt haar namens de rooms-katholieke kerk - en in het bijzonder bisdom Haarlem-Amsterdam - officieel excuses aanbiedt. Ook hoopt zij op een schadevergoeding. Als het aan de Velsen-Noordse en haar advocaat Hans Gaasbeek ligt, krijgt zij van het bisdom 11.000 euro smartengeld. Dat bedrag wil zij dan steken in de door haar gerunde Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden.

Bisschop Punt heeft Dekker recentelijk uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Ook haar advocaat is wat de monseigneur betreft welkom, heeft hij laten weten. Marya Dekker toont zich blij met Punts uitnodiging. ,,Al zal het geen leuk gesprek worden en had deze ontmoeting eigenlijk al veel eerder moeten plaatsvinden.’’

Dekker werd dus vier decennia geleden door pater Sep misbruikt. Zij zat destijds in het meisjeskoor van de Beverwijkse Heilige Jozefkerk, waaraan Sep was verbonden. De geestelijke stond destijds haar gescheiden moeder bij, met wie hij bevriend raakte. Daardoor kwam hij ook bij Dekker thuis.

De verkrachtingen en aanrandingen speelden zich vooral af tijdens gezamenlijke reizen naar Zweden en Schotland. De Velsen-Noordse is door de commissie-Deetman al enige tijd geleden als misbruikslachtoffer erkend. Deze commissie heeft landelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar seksueel wangedrag binnen de rooms-katholieke kerk.

Marya Dekker stapte nadat zij door pater Sep was misbruikt naar de politie. De geestelijke werd eind jaren tachtig veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een boete van duizend gulden. Opmerkelijk: de gestrafte pater werd door zijn werkgever in 2001 eervol ontslagen.

Dekker maakte voor, tijdens en na de berechting van Sep psychisch zware tijden door. Zij raakte verslaafd aan slaapmiddelen en probeerde tot twee keer toe een einde aan haar leven te maken. Anno 2020 heeft de Velsen-Noordse haar bestaan weer goed op de rails. Maar ze is door het misbruik zwaar getraumatiseerd geraakt en worstelt nog altijd met psychische problemen.

Ergernis

Advocaat Gaasbeek vindt dat bisdom Haarlem-Amsterdam zijn cliënt van meet af aan volledig in de kou heeft laten staan en zich er telkens van af proberen te maken door te stellen van niets te weten.

Dat stoort de raadsman, ook omdat zich na eerdere artikelen over de misbruikzaak in deze krant tien andere vrouwen meldden, die stelden dat pater Sep bij hen eveneens in de fout is gegaan.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen