Premium

Online soap Homies over sexting en (cyber)pesten: ’In deze coronatijd is het probleem nog groter’ [video]

Online soap Homies over sexting en (cyber)pesten: ’In deze coronatijd is het probleem nog groter’ [video]
Haarlem

Natuurlijk kan je een selfie met blote borsten naar je vriendje versturen, maar weet dat je de macht uit handen geeft. De nieuwe online soap ’Homies’ van de Haarlemse Stichting Kikid wil jongeren bewust maken van de gevolgen van sexting, groepsdruk en cyberpesten.

De soap die tien afleveringen telt, ging donderdag op YouTube in première. Naar de trailer voorafgaand aan de eerste aflevering keken al 1800 mensen. Creatief directeur en oprichter Janine de Ridder hoopt dat onder de kijkers zowel jongeren als ouders zijn.

,,De online soap geeft ouders een goede gelegenheid om een gesprek met hun kinderen te beginnen over sexting en cyberpesten.”

Sexting is het online verspreiden van seksueel getinte foto’s, video’s of berichten. Volgens De Ridder versturen tieners regelmatig selfies door groepsdruk of omdat ze aandacht willen. Het kan voor grote problemen zorgen als de foto’s worden bewerkt of doorgestuurd.

,,In deze coronatijd waar alle jongeren thuis zijn en de communicatie via allerlei sociale mediakanalen zoals Snapchat, Instagram, Whatsapp gebeurt, is het probleem nog groter. Aan de andere kant zijn nu wel de ouders in de buurt waardoor ze meer zicht krijgen op wat er speelt.”

Online soap Homies over sexting en (cyber)pesten: ’In deze coronatijd is het probleem nog groter’ [video]
Een screenshot van de online soap Homies over sexting en groepsdruk

Theater

De stichting maakt jaarlijks vijf theatervoorstellingen over thema’s zoals seksualiteit, (cyber)pesten, alcohol en drugs. Deze vertonen ze in de eerste drie klassen van middelbare scholen door heel Nederland.

De acteurs, onder wie Kelly van der Waals (22), voeren na de voorstelling altijd een gesprek met de scholieren over het onderwerp.

Van der Waals: ,,We proberen situaties na te spelen die ook werkelijk voorkomen onder jongeren. De acteurs zijn jong en divers. Daarom is het zo herkenbaar. Theater is laagdrempelig en omdat wij ook jong zijn, werken de gesprekken heel goed. Leerlingen vertellen ons veel heftige verhalen.”

De Ridder knikt en benadrukt dat sommige kinderen niet meer naar school durven. De stichting heeft daarom ook contact met het zorgadviesteam van de school. Met toestemming van de leerling kan deze worden doorverwezen naar een maatschappelijk werker of mentor.

Toen alle voorstellingen midden maart wegvielen door de coronacrisis, bedacht de stichting een andere manier om jongeren te bereiken. De online soap werd razendsnel in het leven geroepen. ,,We filmden met ons eigen mobiel.”

Hebben ze normaal gesproken contact met tienduizend leerlingen per jaar, met de online soap hopen ze in kortere tijd meer jongeren aan zich te verbinden. Naast de soap is daarom een game ontwikkeld door Knowingo over sexting en lesprogramma’s voor scholen.

Van der Waals vertelt dat na elke aflevering altijd een vraag wordt gesteld zoals ’Hoe zou jij dit aanpakken?’ of ’Wat vind jij hiervan?’

,,Via social media kunnen ze dan antwoorden. Ook hebben we speciale vraaguurtjes om in contact te blijven over alle thema’s die tieners bezighouden.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen