Premium

Haarlem bedolven onder laag kartonafval, Handhaving richt er weinig tegen uit

Haarlem bedolven onder laag kartonafval, Handhaving richt er weinig tegen uit
Kartonnen afvalhopen in de hele stad, zoals hier (met de klok mee) aan de Westergracht, Prins Hendrikbrug, Breestraat en Teylerstraat.
© Foto’s RS
Haarlem

Dat we vanwege de coronamaatregelen massaal onze spullen online kopen en met karrenvrachten aan dozen tegelijk aan huis laten bezorgen, is inmiddels ook te zien in het straatbeeld.

De ondergrondse papierbakken zijn overvol of verstopt en de ernaast gedumpte kartonnen verpakkingen waaien door de buurten. De afdeling Handhaving van de gemeente Haarlem doet weinig extra tegen de illegaal afgedankte verpakkingen, zo lijkt.

Het beeld is bekend bij afvalopruimer Spaarnelanden. Maar die lijkt tamelijk machteloos te staan. ,,We rijden al een tijdje met de maximale bezetting. Ook in het weekend en op feestdagen’’, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Daarbij wordt extra uitgereden na meldingen van inwoners. ,,Meer dan dit, gaat dus niet.’’

Het aanbod van afval is in zijn algemeenheid explosief gestegen, zo blijkt uit de cijfers. Spaarnelanden meldt dat het inmiddels gaat om veertig procent meer dan anders. De woordvoerder ziet een oorzaak in de meivakantie die dit jaar vanwege corona thuis wordt doorgebracht en het online bestelgedrag.

De oproep van Spaarnelanden is dan ook: neem afval weer even mee naar huis als containers vol zijn. En specifiek wat betreft de papiercontainers: maak die kartonnen dozen klein. De woordvoerder: ,,Lang niet alle containers blijken namelijk echt vol te zijn, sommige zijn verstopt door te grote stukken karton die klem zijn komen te zitten.’’

Dat ondernemers in de binnenstad begin deze week in groten getale hun bedrijfsverpakkingen buiten hebben gezet, terwijl vanwege Bevrijdingsdag dinsdag niet werd ingezameld, helpt ook niet echt. Op diverse plekken staat het karton in het centrum ook deze woensdag nog torenhoog opgestapeld.

Handhaving

De afdeling Handhaving geeft daarbij begin deze week aan níet op te treden tegen verkeerd gedumpt afval. Na een melding via Twitter over een berg karton op een pleintje in Haarlem-Oost - gevolgd door nota bene een oproep van Spaarnelanden aan Handhaving om daar te gaan kijken - laat de afdeling weten ‘in verband met Covid-19 momenteel géén afval te doorzoeken’.

Die mededeling blijkt echter niet conform de eigen richtlijnen, zo erkent Handhaving een dag later. In verband met corona worden geen vuilniszakken geopend en doorzocht, maar papier en karton als het kan wél, zo bevestigd desgevraagd ook een woordvoerder van de gemeente. De mededeling op Twitter was ‘een foutje’.

De ‘daders’ van gedumpt karton lijken in veel gevallen vrij makkelijk te achterhalen. Het huidige aanbod betreft immers veelal pakketpost. Een wandeling langs een paar afvalbergjes leert dat maar weinigen de moeite nemen om de adresstickers van hun gedumpte afval te verwijderen.

Tot massale boetes of waarschuwingen heeft dat niet geleid. Sinds 27 maart (bijna zes weken geleden) heeft Handhaving in totaal voor op straat geplaatst afval - grof vuil, papier, karton en anderzijds - zestien waarschuwingen uitgedeeld en elf bekeuringen, zo laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen