Premium

Fanatieke Telstarsupporter uit het oosten van het land zoekt programmaboekjes van zijn favoriete club uit het eerste seizoen 1963/64

Fanatieke Telstarsupporter uit het oosten van het land zoekt programmaboekjes van zijn favoriete club uit het eerste seizoen 1963/64
Almelo

De huidige coronacirsis geeft Telstarsupporter Sebastiaan Weel de gelegenheid om zijn verzameling programmaboekjes bij te werken. En eens te tellen hoeveel hij er eigenlijk heeft. 1340, zo blijkt.

Thuis in Almelo wordt Weel omringd door vrouw en dochters die voor het zwart-wit van Heracles juichen. Al komt hij graag bij de Twentse club, zijn hart is nog altijd vooral wit. Hij groeide op in Beverwijk en is sinds midden jaren negentig fanatiek supporter.

,,In 1987 kwam ik voor het eerst in het stadion toen ik met de basisschool penalty’s mocht schieten. Ik miste ze alle twee. Florian Vijent stond op doel. Op de middelbare school ging ik er met een groep jongens steeds vaker heen. Vanaf 1993 zag ik bijna alle thuis- en uitwedstrijden.”

Het verzamelen van programmaboekjes begon min of meer bij toeval.

,,In 2003 zag ik op een advertentie van een man die een hele stapel programmaboekjes van Telstar aanbood. Zo is het begonnen. Een programmaboekje hoort voor mij gewoon bij een voetbalwedstrijd. Er staan altijd leuke verhaaltjes in en zeker oudere edities vind ik interessant. Ik spaar ook spelers- en elftalkaarten van Telstar. Die werden in de jaren zeventig uitgegeven.”

Een van de boekjes waar Weel trots op is komt uit de jaren tachtig. ,,Van een toernooi in Engeland tegen Norwich City en Rotherham United. Die is bijzonder.”

Een dure hobby is het niet. Weel gaat niet op Marktplaats of andere sites zijn hele vermogen bieden op een verzamelaarsitem.

,,Betalen doe ik eigenlijk helemaal niet, er wordt al snel de hoofdprijs voor gevraagd. Ik heb contact met veel andere verzamelaars van andere clubs in Nederland. Dan stuur ik bijvoorbeeld een programmaboekje van Telstar - De Graafschap naar een verzamelaar uit Doetinchem en ontvang ik er een van de uitwedstrijd.”

Het oudste boekje dat Weel in zijn bezit heeft is editie twee van De Telstarbode van 21 maart 1965, Telstar - Ajax.

,,Ik ken ook iemand die het eerste boekje heeft van De Telstarbode. Wat ik niet weet is of er ook in het eerste seizoen van Telstar (club is opgericht in 1963, red.) een programmaboekje is uitgegeven. Ik ben op zoek naar mensen die mij dat kunnen vertellen.”

Weel is op zoek naar personen die meer weten over de eerste programmaboekjes van Telstar. Mail: sebastiaan.weel@outlook.com

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen