Monumenten voor Bankiers van het Verzet onthuld in Overveen

Onthulling van het monument bij het Kennemer Lyceum.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Overveen

Acteur Barry Atsma heeft dinsdag met Ellen Wurpel-van Hall twee monumenten onthuld ter nagedachtenis aan de ’bankiers van het verzet’ Gijsbrecht (Gijs) en Walraven (Wally) van Hall. Dit gebeurde met een bescheiden plechtigheid bij het Kennemer Lyceum in Overveen.

Aanwezig waren initiatiefneemster Marlies ter Borg, burgemeester Roest, kleinkinderen van leiders van het NSF, de directeur van het Kennemer Lyceum, vijf basisschoolkinderen en Floris Mreijen namens de Nederlandse Vereniging van Banken. Atsma speelde in de film ’Bankier van het verzet’ uit 2018 de rol van Walraven van Hall.Beeldhouwer Frans van der Ven maakte een silhouet waarop Gijs wordt afgebeeld, leunend op een zuil van geld, terwijl Wally een kind in de lucht tilt. Hiermee wordt hun drang getoond om mensen tijdens de bezetting te helpen. Het andere monument bestaat uit twee dijkjes met tegels met het verhaal van het Nationaal Steun Fonds. Dankzij het fonds werden verzetsorganisaties, koopvaardijgezinnen, stakers bij de Nederlandse Spoorwegen en onderduikers financieel ondersteund; in totaal zo’n 150.000 mensen.

Wally werd in 1945 door de Duitsers in Haarlem geëxecuteerd. Gijs was 1957 tot 1967 burgemeester van Amsterdam en overleed in 1977.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen