Bekijk hier alle video’s van onze alternatieve dodenherdenking: ’Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen’

Internetredactie
NOORD-HOLLAND

Door de coronamaatregelen is de dodenherdenking dit jaar anders dan andere jaren. Wij zijn de regio ingegaan om video’s te maken zodat we op deze alternatieve manier alsnog de doden kunnen herdenken.

Hoorn | ’Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen’

„Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen. En herhaal ze honderd malen. Alle malen zal ik wenen.” Deze laatste regels uit ‘Vrede’ van Leo Vroman zijn de bekendste uit zijn oeuvre en het is al jaren een van de favoriete gedichten van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn.

Het laatste couplet is ook afgedrukt op het programmaboekje van 75 Jaar Vrijheid in Hoorn. Het feit dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde, zou groots worden gevierd in Hoorn, Blokker en Zwaag.

Lees hier het hele artikel

Velsen-Noord | Foto’s over de Hoogovens tijdens de oorlogsjaren

Een fototentoonstelling, gewijd aan de Hoogovens tijdens de oorlogsjaren, zal naar volgend jaar worden doorschoven. Dat stelt Johan van Ikelen, bestuurslid van het Hoogovensmuseum. De expositie zou onder meer aandacht besteden aan de vele bombardementen op de Hoogovens waarbij 69 medewerkers om het leven kwamen.

Lees hier het hele artikel

Purmerend | Dichteres Gerda vangt de vrijheid in haar woorden

De Purmerendse dichteres Gerda Hooijberg vangt de vrijheid in haar woorden. Ze schreef een winnend gedicht over vrijheid dat tegenover boekhandel Het Leesteken in Purmerend hangt.

Lees hier het hele artikel

Alkmaar | ’We hebben een meter of veertig, dus anderhalve meter afstand moet lukken’

Een grootse dodenherdenking rond het oorlogsmonument aan de Harddraverslaan, dat zit er dit jaar niet in. Daarom heeft het Alkmaarse raadslid en trompettist Gosse Postma het plan opgevat om op 4 mei om twee minuten voor acht ’s avonds vanaf de omloop van de Molen van Piet aan het rand van de binnenstad de ‘Taptoe infanterie’ te spelen. Trompettisten Marco Koopman en Eric Bakker blazen met hem mee.

Lees hier het hele artikel

Den Helder | '75 jaar in vrijheid is echt ontzettend bijzonder'

Voor Petra Clowting waren het drukke dagen op weg naar 75 jaar vrijheid. Ze is al vanaf haar vijftiende betrokken bij de herdenking in Den Helder. Petra legt uit waarom ze dit al zoveel jaar zo belangrijk vindt.

Lees hier het hele artikel

Castricum | ’Iedere keer als ik de viool pak, ben ik mij bewust van wat is gebeurd in Auschwitz’

Niet alleen de vioolmuziek van Sietse van Gorkom is bijzonder, het instrument waarmee hij de klanken voortbrengt is dat net zo goed. Zijn bijna tweehonderd jaar oude viool kwam in de oorlog in Auschwitz terecht waar er ook op gespeeld is.

Opmeer | Theaterstuk over de oorlog in Opmeer uitgesteld tot 2021

De toneelvereniging Schakels in Opmeer had het tot in de puntjes uitgewerkt: een bijzonder theaterstuk over de oorlogsjaren in de gemeente Opmeer, om 75 jaar vrijheid te vieren. Vanwege de coronacrisis wordt alles uitgesteld naar 2021. De toneelspelers Marius en Tirza Boon en toneelman Cor Groenland van toneelvereniging Schakels vertellen over hun motivatie voor de herdenking.

Lees hier het hele artikel

Zaandam | ’Van herdenken naar nadenken met Zaanse jongeren’

Herdenken is belangrijk. Dat doet de oude garde met Onno Hoekmeijer als voorzitter van het Zaanse 4 en 5 mei comité aan het roer vanzelfsprekend. Maar Onno wil graag een omschakeling ’van herdenken naar nadenken’ waarbij de jongeren meer mee gaan doen.

Lees hier het hele artikel

Haarlem | ‘Ik sta hier als een vreemd bewijs van vrede’

De Haarlemse stadsdichter Willemien Spook staat in haar gedicht ‘Vreemd bewijs van vrede’ stil bij de vrijheid van alledag, in al haar kwetsbaarheid. Een voordracht van het gedicht zou onderdeel zijn van Haarlemse Dichtlijn-bijdrage aan de Bevrijdingsweek van dit jaar.

Lees hier het hele artikel

Uitgeest | Executie drietal voorbeeld van ’totale willekeur en zinloosheid’

Piet Ouwerkerk (31), Ger de Beer (27) en Piet Roodenburgh (26) werden op 15 december 1944 bij de spoorlijn achter het Kooghuis in Uitgeest gefusilleerd door de bezetter. Een voorbeeld van ’totale willekeur en zinloosheid’, aldus schrijver en dichter Peter Dicker. Hij schreef een gedicht over deze gebeurtenis.

Lees hier het hele artikel

Neck | Miniconcert voor de gevallenen, Martin blaast The Last Post

Martin Blees uit De Rijp heeft heel wat malen ’The Last Post’ geblazen bij het vliegtuigmonument in Neck. Martin doet het al een paar jaar niet meer, maar voor deze gelegenheid trekt hij zijn knappe pak aan en haalt hij even het instrument bij zijn zus op. Nog even een miniconcert op verzoek voor de gevallenen.

Lees hier het hele artikel

Westwoud | De moord op de dorpsdokter van Westwoud

Ieder jaar wordt nadien op 4 mei in Westwoud de oorlog herdacht op het Heidens kerkhofje, waar het monument voor de vermoorde dokter Samuel Wytema staat. Dit jaar kan de bijeenkomst niet door gaan. Koos Schipper uit Westwoud heeft zich al jarenlang verdiept in de oorlogsjaren van zijn dorp en vertelt kort over deze geschiedenis.

Lees hier het hele artikel

Anna Paulowna | Fleur Raateland zingt ’Zeventien miljoen mensen’ om vrijheid te vieren

Het liefst staat Fleur Raateland zo snel mogelijk weer met een biertje op een muziekfestival. Dan geniet ze nog een beetje extra van vrijheid. Nu doet ze dat met een opgenomen versie van Zeventien miljoen mensen van Snelle en Davina Michelle.

Lees hier het hele artikel

Bloemendaal | The Last Post bij het Halifax-monument in de Waterleidingduinen

Afgelopen maandag 13 april, Tweede Paasdag, was het precies 75 jaar geleden dat de Engelse Halifax NA347 bommenwerper van het 298e Squadron RAF boven de Amsterdamse Waterleidingduinen werd neergeschoten door de Duitsers. Op verzoek speelt Bloemendaalse chirurg en musicus Boni Rietveld voor deze gelegenheid The Last Post bij het Halifax-monument in de Waterleidingduinen.

Lees hier het hele artikel

Weesp | Thomas (15) doet aan het taptoe-signaal in zijn woonplaats

De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp heeft een aangepast programma gemaakt voor de 4-meiherdenking in de Vechtstad. Alle Weespers kunnen - vanuit eigen huis of tuin - meedoen aan het taptoe-signaal. Thomas (15) doet mee aan het taptoe-signaal in Weesp. Hij laat horen hoe dat klinkt.

Lees hier het hele artikel

IJmuiden | Jan Bonekamp, een ’gewone IJmuidenaar’ die een standbeeld verdient

Naast een plaquette in Zaandam krijgt Jan Bonekamp nu ook een plaquette in zijn woonplaats IJmuiden. Maar als het aan schrijfster Conny Braam ligt, zal er ook een standbeeld komen.

Lees hier het hele artikel

Oosthuizen | Kinderen van De Koningsspil hebben oorlogsmonument ’geadopteerd’

Ieder jaar in mei bewijzen de kinderen van groep 7 van basisschool De Koningsspil in Oosthuizen eer aan de dertien Zeevangers die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de vrijheid. Groep 7 heeft het oorlogsmonument in Oosthuizen geadopteerd.

Lees hier het hele artikel

Broek op Langedijk | ’Heel raar, zo zonder publiek’

Zijn kantoortje in de achtertuin ligt vol boeken, oude kranten en andere naslagwerken. Bovenop de stapels allerhande informatie over oorlogsslachtoffers, om precies te zijn slachtoffers van WOII uit Broek op Langedijk. Want daar houdt de Heilooër historicus Arie Kaan zijn lezing over.

Lees hier het hele artikel

Sint-Maarten | Trompettist Dirk Drijver in zijn eentje bij monument

Dirk Drijver speelt normaal gesproken met muziekvereniging Hildegardis rondom de twee minuten stilte op 4 mei. Dit keer wordt hij vanwege de coronamaatregelen in z’n eentje verwacht bij het monument in Sint Maarten.

Lees hier het hele artikel

Loosdrecht | ’We houden afstand van elkaar, maar voelen ons verbonden’

De Historische Kring Loosdrecht staat met een prachtig filmpje op bijzondere wijze stil bij de herdenking van 4 en 5 mei. Door de herinrichting van het parkje rond het oorlogsmonument aan het begin van de Molenmeent krijgt die herdenking dit jaar sowieso al extra cachet. Helemaal nu de Kring doeken geplaatst heeft die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees hier het hele artikel

Haarlem | Violiste Maria Eldering: ‘Letterlijk even stilstaan’

De Haarlemse violiste Maria Eldering woont pal tegenover het Spaarne Gasthuis. De intensive care-afdeling van dat ziekenhuis kent ze inmiddels goed. Wat betekent 4 mei voor jou, vroegen we haar. ,,Letterlijk even stilstaan’’, zei ze. ,,Met je gedachten bij verdriet en leed zijn. Van de Tweede Wereld Oorlog maar ook van andere oorlogssituaties.’’

Lees hier het hele artikel

Wijk aan Zee | ’Oorlog bestaat uit miljoenen kleinere verhalen’

Een jaar lang werkte theatermaakster Sylvia Brandse aan het theaterstuk ’Onder Druk’, dat voornamelijk is gebaseerd op oorlogsverhalen uit Wijk aan Zee. Brandse hoopt dat het stuk later alsnog kan worden opgevoerd.

Lees hier het hele artikel

Enkhuizen | Gedicht bij tien jaar oude Vrijheidsboom

Hans Schimscheimer van het 4 en 5 mei anti discriminatie comité Enkhuizen draagt een gedicht voor ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Dit doet hij bij de tien jaar oude rode beuk, beter bekend als de Vrijheidsboom, in Enkhuizen.

Lees hier het hele artikel

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen