Bewegend Verleden: Vakantie in Egmond aan Zee, 1947 [video]

Moeder Zomerdijk met bolderwagen met dochter voorop, daarachter twee trotse broers met hun gummie-opblaasboot. In de verte de vuurtoren Van Speijk.

Jesse van Dijl

Egmond aan Zee Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: vakantie in Egmond aan Zee in 1947.

Tijdens de donkere bezettingsjaren tussen 1940 en 1945 werden grote delen van de schitterende badplaats Egmond aan Zee gesloopt vanwege de aanleg van de Duitse Atlantikwall. De bevolking van het dorp werd verplicht elders te gaan wonen.

Na de Bevrijding kwam diezelfde bevolking voor een groot deel terug in het kaalgeslagen dorp. De draad werd, ondanks verdriet en problemen, snel en voortvarend opgepakt. In de zomer van 1947 was een groot deel van het strand ontdaan van landmijnen en prikkeldraadversperring en voor bezoekers vrijgegeven.

(Lees ook: Ernstig ongeval bij de bunkersloping, 20 juni 1947)

Alle beschikbare huisjes werden aan vakantiegangers verhuurd en hotels en restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. Dit laatste natuurlijk ook in het kader van de wederopbouw.

Eenmaal op het strand aangekomen is het al flink druk. Overal staan rieten strandstoelen voor de verhuur aan badgasten. Natuurlijk krijgt zo’n mooie opblaasboot direct aandacht van leeftijdgenootjes.

Veel badgasten in dat jaar kwamen uit de regio. Bijvoorbeeld het gezin Zomerdijk uit Alkmaar, van de bekende ijzerwarenhandel De Magneet aan de Houttil.

Zij huurden een huisje in Egmond aan Zee en hadden er in 1947 een prachttijd. Ze zouden nog vele jaren met plezier blijven terugkomen.

Vader Zomerdijk maakte een mooi filmpje van een stranddag. Zijn zonen zeulen met een echte gummieboot, zijn dochtertje wordt door moeder voortgetrokken in een bolderwagen. Op de achtergrond zien we vuurtoren Van Speijk nog in oorlogstooi.

‘Vakantie in eigen land’, iets dat anno 2020 opnieuw voor de hand ligt. Kom gewoon naar Derp, het is er werkelijk geweldig!

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Aan de vloedlijn staan twee strandstoelen klaar voor de familie Zomerdijk. Het spelen en genieten van een stranddag in Egmond aan Zee kan beginnen!

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.