Premium

Het nieuwe kamperen: achter de lijnen blijven, niet bij elkaar klitten en douchen volgens een rooster

Het nieuwe kamperen: achter de lijnen blijven, niet bij elkaar klitten en douchen volgens een rooster
Het kampeerseizoen moet nog beginnen op camping De Markiess in Egmond aan den Hoef.
Alkmaar

Het mag weer, kamperen. Sinds 1 mei. Maar kampeerders zijn bang, veelal niet zelfvoorzienend en veel campings zijn nog dicht. Op Camping Alkmaar is één gezin neergestreken.

149 kampeerplekken zijn leeg op Camping Alkmaar. Op de 150-ste plek zitten Rob en Femke Westerhuis uit Gouda en hun drie jongens voor hun campertje met douche en toilet.

,,Wij zijn zelfvoorzienend.” Dat is een vereiste, want de natte ruimtes op Camping Alkmaar zijn afgesloten tot nader order.

Geen bezoek

Er mag op campings niemand op bezoek komen. Toch verwachten de Westerhuisjes Femkes vader, Cees Paul (78) uit Alkmaar. ,,Wij hebben hem al weken niet meer gezien en hopen hem nu buiten, op veilige afstand, te treffen”, zegt Femke.

Astrid Neut en Simon Teeling, eigenaren van Camping Alkmaar, hopen dat het tegen Hemelvaartsdag, 20 mei, weer aantrekt. Of dat het met de Pinksteren (31 mei en 1 juni, red.) weer een beetje vol loopt. Duitsers verwachten ze niet. Maar: ,,Nederlanders blijven in eigen land.”

Het nieuwe kamperen: achter de lijnen blijven, niet bij elkaar klitten en douchen volgens een rooster
Rob en Femke Westerhuis en hun drie zoons zijn de enige kampeerders op Camping Alkmaar.
© Foto’s Erna faust

Op camping de Markiess in Egmond aan den Hoef staan veertig eender lijkende caravans in slagorde opgesteld. Geen tafeltjes, geen windschermen, geen fietsen. Niks.

Mede-eigenaar Erno Zonneveld is bezig de caravans van de vaste gasten op hun plaats te zetten. Behalve die van de kampeerders die tot de risicogroepen behoren. ,,Die hebben afgezegd.” Hij moet alles nog afplakken wat afgeplakt moet worden en dan is het wachten op de pompjes handgel met bijbehorende informatieschildjes voor bij de receptie en de stortplaats voor het chemisch toilet. Hij hoopt vrijdag open te gaan, anders een week later.

Rooster voor douchen

De 14 plaatsen tellende boerderijcamping De Bleek in Egmond aan den Hoef, blijft dicht tot 20 mei. Er is toch geen plek voor grote campers. De eigenaren, Rian en Wanda Valkering, studeren nu hard op de logistiek.

Waar moeten de looplijnen en markeringen komen? Hoe moet het straks met betalen? Wat met de muntjesdouches?

,,Gelukkig zijn onze wc’s en douches elk apart te bereiken en niet, zoals elders, ondergebracht in één gebouw.”

Ze overwegen het maken van een rooster voor de douches: 20 minuten voor elk gezin. En, niet onbelangrijk: hoe maken ze hun gasten duidelijk dat bekeuringen voor samenklitten weliswaar naar de campingeigenaar gaan maar dat die de rekening wel bij de gasten legt? ,,We kunnen onze gasten moeilijk de hele tijd controleren.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen