Burgemeester van Alkmaar over de erehagen bij uitvaarten: ’Er ligt wel een verbod van de regering, maar er is ook nog zoiets als menselijkheid’

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons twee keer per week als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

,,Ik kies voor een pragmatische aanpak”, zegt Bruinooge. ,,Het verdriet is al groot genoeg.”

Net als bij de erehagen langs uitvaarten onlangs, was er ook nu bij de optredens op het erf van verpleeg- en verzorgingshuizen geen sprake van een verbod. Dat wil zeggen: Bruinooge verbood niets.

Er lag een noodverordening van het Rijk waarin samenscholingen van meer dan twee mensen zijn verboden. Met enkele uitzonderingen, maar in dat rijtje stonden de erehagen en de optredens niet. ,,Dus formeel waren ze niet toegestaan, maar er is ook nog zoiets als menselijkheid.”

Worstelen

,,Waar het mij om gaat is dat er geen traffic ontstaat, geen oploop van mensen.” Dus nog voor de verontwaardiging losbarstte had Bruinooge allang onder voorwaarden erehagen ontheffing verleend en opvrolijkende optredens bij tehuizen gedoogd. Maar dat is nooit naar buiten gebracht door de Veiligheidsregio.

In plaats daarvan kwam er nu een Tweet waarin de V-regio nog zei ’te worstelen’ met de kwestie, waar Bruinooge met zichzelf al uitgeworsteld was. Intern wordt gezegd dat de communicatie ook misschien wel wat beter had gekund.

,,Aan de andere kant had ik graag even een belletje gehad toen de consternatie in Heerhugowaard. Dan had ik het allemaal zo uit de wereld kunnen helpen.” Heerhugowaard verbood buiten Bruinooge om een optreden, waarna op social media de vlam in de pan sloeg.

Campings

Bruinooge heeft met het RBT, het Regionaal Beleids Team dat hem adviseert besloten de maatregelen voor campings en strandhuisjes te versoepelen. Kamperen mocht de laatste weken niet. De centrale sanitaire ruimtes op campings waren gesloten.

Alleen huisjes met een eigen wc en douche mochten worden verhuurd. Vanaf nu mogen caravans weer, als ze maar eigen sanitair aan boord hebben. De toiletgebouwen blijven op slot, maar campingeigenaren moeten wel gelegenheid bieden voor het legen van chemische toiletten.

,,En dan moeten ze natuurlijk wel even praten met de mensen. Dat niet iedereen tegelijk die dingen leeg staat te kieperen.”

Voor permanente strandhuisjes geldt hetzelfde beleid. Die met eigen sanitair zijn toegestaan. Chemische toiletten moeten geleegd kunnen worden.

Zorgvuldig

,,Voor het overige roep ik iedereen op om de extra ruimte die het kabinet ons nu biedt, zorgvuldig te benutten. Gebruik je gezonde verstand, zeg ik nogmaals. Waarom naar de stad als iedereen gaat. Waarom dat oude vaste patroon van de zaterdag bijvoorbeeld. Ga een ander moment, of ga terug als het drukker blijkt dan je dacht. De maatregelen kunnen ook zomaar weer verzwaard worden.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen