Premium

Dè Flanegin van HCAW hoopt dat er in juni weer gespeeld kan worden: ’Ik bid in deze bizarre tijd, waarin we allemaal geraakt worden, iedere dag. Ook voor het honkbal’

Dè Flanegin van HCAW hoopt dat er in juni weer gespeeld kan worden: ’Ik bid in deze bizarre tijd, waarin we allemaal geraakt worden, iedere dag. Ook voor het honkbal’
Dè Flanegin: ,,Ik bid in deze bizarre tijd, waarin we allemaal geraakt worden door het virus, iedere dag. Ook voor het honkbal.”
© Foto Taco van der Eb
Bussum

Normaal leeft coach Dè Flanegin (48) van HCAW in deze periode van het jaar zo’n beetje permanent in sportkleding. Hij is dan vrijwel iedere dag met honkbal bezig. Zijn cluboutfit ligt echter al weken netjes gestreken en onberoerd in de kast. ,,Ik mis de sfeer, de trainingen en wedstrijden, de spanning. Hopelijk spelen we in juni.”

Het is het tweede seizoen als coach in de Bussumse honkbalvallei voor Flanegin, die geboren werd in Santa Cruz op Aruba, in 1992 naar Nederland kwam en icoon werd bij Hoofddorp Pioniers. Voor de club in de Haarlemmermeer speelde hij zevenhonderdvijftig wedstrijden, een absoluut record. Na beëindiging van zijn actieve loopbaan in augustus 2014, coachte hij in Hoofddorp zowel de honkballers als softbalsters. Met zijn vrouw en twee studerende zoons - ’we hebben handschoenen thuis en gooien in deze tijd nog wel eens samen een balletje’ - woont Flanegin, in het dagelijks leven declarant bij PostNL, inmiddels ruim twintig jaar in Leiden.

Dominicanen

Het bevalt hem uitstekend in de Sleutelstad. Ook bij HCAW, waar hij in 2019 de opvolger werd van Roeland Henrique Sr., heeft hij het prima naar zijn zin. ,,Het leven is wat dat betreft heel simpel. Als ik me ergens goed voel, ben ik daar. Zo niet, dan vertrek ik. Bij HCAW is de samenwerking met de clubmensen uitstekend.”

Zijn aanstekelijke, soms fanatiek ogende enthousiasme temperde geenszins nadat een aantal basisspelers voorafgaand aan dit seizoen HCAW verliet. Zo vertrok Kaj Timmermans naar Curaçao Neptunus, stapte Chris Pfau over naar Hoofddorp Pioniers en ging Oliver van der Wijst Severino het avontuur aan bij Nettuno in Italië.

Flanegin: ,,Daar tegenover staat onder andere de terugkeer van Kevin Dirksen en Linoy Croes. En Brennan Nijhof, die een paar jaar geleden is gestopt, pakt bij ons de honkbalknuppel weer op. Verder is onze pitching versterkt door de komst van talentvolle werpers zoals Luuk ter Beek uit Hoofddorp. En er komen hoogstwaarschijnlijk nog een paar Dominicanen bij. Die kennen natuurlijk geen woord Nederlands. Geen probleem, ik spreek mijn talen.”

Favoriet

Met de huidige spelersgroep, staf en mogelijk nog binnen seipelende versterkingen wil Flanegin een rol van betekenis spelen in de nakende competitie. ,,Mits die ooit gespeeld wordt. Ik had overigens nooit gedacht dat de stop vanwege corona zo lang zou duren. In het begin had ik het idee: dit gaat snel voorbij. Het is anders gelopen. Maar stel dat het toch doorgaat. Natuurlijk, de topploegen Neptunus en Amsterdam hebben een groter budget dan HCAW en zijn dan weer favoriet voor de titel. Maar ik denk en zeg altijd: een wedstrijd heb je vooraf nooit verloren. Vorig seizoen hebben we laten zien dat we van ze kunnen winnen en haalden we voor de derde keer op rij de play-offs. Dat willen we nu minimaal weer”, zegt de Leidenaar.

Hij vervolgt: ,,Dat moet kunnen. We hebben hard getraind en het team is een mix van routine en talent. Of ik zelf verwacht dat om de landstitel gespeeld wordt? Kijk, er is door corona veel uit de agenda geschrapt, waaronder de Olympische Spelen. Daardoor ontstaat ruimte en kunnen we wellicht de hele competitie alsnog spelen. Dan moeten we wel uiterlijk medio juni starten.” Om zijn hartewens te steunen richt hij zich dagelijks tot hogere machten. ,,Het geloof maakt onderdeel uit van mijn leven. Ik bid in deze bizarre tijd, waarin we allemaal geraakt worden door het virus, iedere dag. Ook voor het honkbal.”

Schema’s

Tot zijn sport weer volledig ’los’ mag, is Flanegin vooral in het hoofd bezig met het spelletje. ,,Er is wel contact tussen spelers en mij via de app. Ze kunnen altijd bij mij terecht. Maar ik heb geen schema’s of zoiets aangeleverd. Fit blijven en er straks honderd procent staan is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Wellicht gaat hij in de tussentijd jeugd van HCAW trainen, want die mag door de versoepeling van de corona-maatregelen weer de velden op. ,,Een goede basis bij youngsters is belangrijk. Daar wil ik uiteraard mijn steentje aan bijdragen. Er is nog niet over gesproken. Maar zodra een beroep op me wordt gedaan, ben ik er.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen