Vlag in top voor 150-jarige stolp in Avenhorn

John en Marian Schoenmaker voor hun 150 jaar oude stolp in Avenhorn.
© Foto Marcel Rob
Avenhorn

Een bijzonder jubileum. Aan de boerderij van John en Marian Schoenmaker op het West in Avenhorn hangt een grote vlag. Niet de nationale driekleur, maar een dundoek waarin de beeltenis van de stolp is verwerkt.

De beeldbepalende boerderij is gebouwd in 1870 en dus 150 jaar oud. ,,John werd 66 jaar. Wat moet je elkaar voor de verjaardag geven? Op internet kwamen mijn dochter en ik erachter dat de boerderij anderhalve eeuw oud is. Dat vonden we een leuke aanleiding om deze unieke vlag te laten maken”, vertelt Marian.

Voorbijgangers worden er tot eind dit jaar dagelijks aan herinnerd dat op deze plek een opmerkelijke mijlpaal wordt gevierd.

Marian is verder in de geschiedenis gedoken. Wie in 1870 de opdracht heeft gegeven voor de bouw is vooralsnog niet te achterhalen. Tussen 1900 en 1923 werd-ie bewoond door een familie Delemarre.

Daarna kwam de boerderij in het bezit van de familie Schoenmaker. De grootouders van John woonden er met hun gezin. Na hun overlijden zette zoon Jan de traditie voort.

Na zijn overlijden in 1990 kochten de huidige bewoners de stolp. Sinds 8 juni 1991 wonen ze nu aan de doorgaande weg. Nu de drie kinderen de deur uit zijn nog met zijn tweeën. John, timmerman van beroep, heeft de stolp met respect voor haar historie grondig verbouwd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen