Premium

Burgemeester Sievers moet kermis Volendam afgelasten (commentaar)

Burgemeester Sievers moet kermis Volendam afgelasten (commentaar)

Het zal geen gemakkelijk besluit zijn, maar burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam moet de kermis in Volendam afgelasten. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Langer uitstel van dit besluit zal slechts tot onrust leiden.

Dat de kermis in Volendam populair is, dat is genoegzaam bekend. Buiten het dorp, maar vooral onder Volendammers zelf. Er wordt maanden gespaard om in enkele dagen tijd - vaak voorzien van enorme hoeveelheden alcohol - los te gaan.

De meerderheid van de bezoekers van de kermis vindt dat de kermis dit jaar niet door kan gaan. Zo blijkt uit enquête van deze krant. Die peiling is weliswaar niet representatief voor alle Volendammers (en andere feestvierders) maar geeft wel een overduidelijk beeld. Een overgrote meerderheid zegt: niet doen.

Alleen onder jongeren (tot 35 jaar) is er een ander beeld. De een meerderheid van de jeugd wil dat de kermis doorgaat is niet verbazingwekkend. Niet chique, maar begrijpelijk. De jeugd wil feest en staat minder stil bij de zware zaken in het leven.

Schokkend is echter dat 36 procent van de jongeren die de enquête heeft ingevuld, aangeeft dat de kermis door moet gaan ook als dat betekent dat er doden en zieken vallen door corona.

Dat betekent niet dat al die jongeren nu opeens gevaarlijke egoïsten zijn geworden. Het zegt vooral dat de kermis heel belangrijk is voor die jongeren. Dat het niet doorgaan van de kermis voor veel onrust zal zorgen. Daarom moet Sievers niet langer wachten. Hoe langer de hoop op doorgaan - wat objectief gezien toch echt onverantwoord lijkt gezien de huidige situatie - blijft bestaan, hoe sterker de teleurstelling en onrust zal zijn als het dan straks niet doorgaat.

Meer nieuws uit Waterland