Zee vol verhalen vanuit het (nu nog lege) Zuiderzeemuseum in Enkhuizen [video]

Enkhuizen

Zee vol Verhalen is het thema dat het Zuiderzeemuseum dit jaar aansnijdt. Die verhalen bevinden zich niet alleen in het volledige gerestylede Binnenmuseum, maar zijn ook in het Buitenmuseum te vinden.

Alleen nu even niet. Net als alle andere musea in Nederland is het Zuiderzeemuseum tot nader order gesloten vanwege het coronavirus. En dat nadat net de vaste tentoonstelling in het Binnenmuseum na een ingrijpende verbouwing vol ’levende’ verhalen zit.

Vissen

Dit thema is bovendien doorgetrokken naar het Buitenmuseum. Bezoekers treffen verspreid door het museum elf leugenbankjes met ’sterke verhalen’ of horen quotes uit het boek van Eva Vriend over de Zuiderzee.

Op één van de bankjes vertelt voormalig Noordzeevisser Jan van den Berg uit Urk over de sterke onderlinge competitiedrift: ,,Wij wilden alsmaar groter en meer. We wilden altijd meer vangen dan de ander, al was het maar één kistje.’’

Kinderen kunnen letterlijk vissen naar verhalen door letters op te vissen, waarmee zij woorden vormen. Zij krijgen dan een aandenken aan het museum en medewerkers. De touwslager, kuiper of voddenboer met een speciale button op mogen bezoekers vragen naar zijn eigen verhaal.

Tekst gaat verder na video.

Maar de touwslager en de voddenboer zijn er niet. Het museum is leeg, de oude straatjes verlaten. ,,En dat is niet fijn’’ aldus Martine de Winter van het Zuiderzeemuseum. Een leeg museum, juist nu het zulk fraai ’museumweer’ is. Dat doet pijn. Van de normaal 500 medewerkers en vrijwilligers zijn er momenteel 127 aan het werk, zo’n 100 per dag. ,,Zij zijn bezig met onderhoud. Ook de mensen die normaal gesproken bij de kassa zitten helpen nu mee, ze maken de reddingsboot schoon of helpen de tuindienst. Zo blijven ze betrokken. ’’

De vrijwilligers zijn momenteel niet actief in het museum. Veel van hen zijn op leeftijd en behoren daardoor tot de risicogroep. Daarom zullen ook de rollenspelers - die allemaal vrijwilliger zijn - niet snel terugkeren. Indien mogelijk zullen betaalde krachten de oude ambachten voor hun rekening nemen.

Lees ook: Vrijwilligers Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn ’thuis is een wereld op zich’

Groen Licht

Ondertussen bereidt het museum zich voor op heropening zodra er groen licht komt. ,,We hopen natuurlijk zo snel mogelijk.’’ De verwachting is dat het Buitenmuseum, ondanks zijn kleine huisjes en smalle straatjes als openluchtmuseum wellicht sneller open zal kunnen dan het Binnenmuseum. Gekeken wordt nu naar het instellen van een tijdslot voor bezoekers, een maximum aantal per dag en het spreiden van de bezoekers door het hele museum.

De Winter: ,,We lichten het hele terrein door. Vast staat al dat de museumboten voorlopig niet zullen varen, daar kun je geen afstand houden. De stadsopening wordt de enige opening, waarbij wordt gekeken hoe we de ’flessenhals’ die daar ontstaat wordt ontweken.’’

Wastobbe

Alle voorwerpen die in het Buitenmuseum getoond worden hebben een verhaal. Veel van die spullen, zoals de bedstee, de poepdoos, het leugenbankje of dus de wastobbe roepen bij museumbezoekers en lezers van het Noordhollands Dagblad weer andere verhalen op.

Boenen aan de wastobbe, wie heeft er nog herinneringen aan?
© Foto Zuiderzeemuseum

Zolang het Zuiderzeemuseum gesloten is, kunnen mensen die verhalen ook niet kwijt. Dus plaatsen wij wekelijks een foto van een voorwerp of ritueel van vroeger, waarover lezers hun herinneringen kwijt kunnen. Dat kan zijn van je oude opoe die buiten een poepdoos had, of de bedstee waar je overgrootmoeder in geboren werd.

Museumbezoek

De mooiste herinneringen belonen wij met een bezoek aan het helaas nog gesloten Buitenmuseum. De gelukkige gaat met een gids het - lege -museum in en kan daar genieten van wat de historie aan moois te bieden heeft.

Deze eerste aflevering gaat over de wastobbe. Want wasdag op Marken, dat betekende dat Trijntje Schouten in klederdracht de was deed voor hoofdonderwijzer Verdonk in een zinken tobbe op een wringerbok. (zie foto). Een behoorlijk zwaar karwei, maar van een wasmachine hadden ze destijds nog nooit gehoord.

Mensen die ook herinneringen hebben aan het boenen en wringen op vlekken kunnen die sturen naar redactie.wef@nhdn.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen