Premium

Ruime meerderheid vindt dat Volendammer kermis niet door moet gaan, maar jongeren denken er anders over

Ruime meerderheid vindt dat Volendammer kermis niet door moet gaan, maar jongeren denken er anders over
De kermis van 2019 met een optreden van de 3J’s.
© Foto Wim Egas
Volendam

De Volendammer kermis moet dit jaar niet doorgaan. Dat zegt een ruime meerderheid (65 procent) van de personen die de enquête van deze krant hebben ingevuld. Onder jongeren tot 35 heerst echter een andere mening. Daar is slechts een derde van mening dat er vanwege corona geen kermis kan komen.

De peiling van deze krant is verricht onder bezoekers van onze website en panelleden van RegioPeil en is dus niet representatief voor alle Volendammers. Daarbij zijn de opvattingen van bezoekers van de kermis geregistreerd. In totaal hebben 1.218 mensen de vragenlijst ingevuld. Ruim de helft (669) is echter geen bezoeker van de Volendammer kermis en haakte daarom na vraag 1 af. Die deelnemers zijn daarom niet in de uitslag verwerkt.

Uit de enquête blijkt ook dat leeftijd een rol speelt bij het bezoek aan de kermis. Van de personen tot 50 jaar bezoekt de overgrote meerderheid zeer vaak de kermis. Bij jongeren tot 35 jaar liefst 81 procent. Van de personen boven de 65 jaar, die de peiling invulden, gaat een minderheid met regelmaat of vaak naar de kermis. Ook opvallend: de frequente bezoekers (personen tot 50 jaar) besteden ook veel meer geld op de kermis. De helft geeft per bezoek meer dan 100 euro uit.

Er is wel een groot verschil van mening tussen mensen tot 35 jaar en personen tussen de 35 en 50 jaar als het gaat om het doorgaan van de kermis. Onder jongeren vindt 49 procent dat de kermis gewoon moet doorgaan. 33 procent is het daarmee oneens. De ’oudere jongeren’ (tot 50 jaar) denken er heel anders over: 66 procent vindt dat het feest niet moet doorgaan en 23 procent vindt van wel. De rest heeft geen uitgesproken mening. Onder 50-plussers is een nog grotere meerderheid tegen doorgaan van de kermis.

Andere opzet

Een andere opzet van de kermis - met het in acht nemen van de anderhalvemetermaatregelen - is voor de bezoekers van de kermis geen oplossing. Bij de uitkomsten op deze vraag speelt leeftijd bovendien geen rol. Een overgrote meerderheid ziet dit niet als een serieus alternatief.

Het opschorten van de kermis tot er geen beperkingen meer zijn vanwege het coronavirus is volgens de respondenten wel een goede optie. Ruim tweederde van hen is voor, slechts 21 procent is tegen.

Het vieren van kermis als er vanwege het coronagevaar doden en zieken kunnen vallen, is evenmin een goede optie vindt de meerderheid. 69 procent zou dat niet op zijn geweten willen hebben. Echter, de jongeren denken hier anders over. 36 procent vindt dat er ondanks de dreiging van doden en zieken gewoon kermis gevierd kan worden. Slechts 47 procent vindt dat er dan geen feest gevierd kan worden.

kermis_volendam.pdf

Meer nieuws uit Waterland