Von Frijtags boek over Hilversum in Tweede Wereldoorlog wordt ten doop gehouden met een podcast

© Collectie Hilversum in de Oorlog

Eddie de Paepe
Hilversum

Geen lancering. Geen buitententoonstelling. Maar wel een podcast. Daarmee wordt het boek ‘Een stad op drift - Hilversum tijdens de Duitse bezetting’ donderdag gepresenteerd.

Historicus Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel, verbonden aan de Universiteit Utrecht, is de auteur. Zij schreef eerder over de Duitse strafrechtspleging in bezet Nederland, het Duitse gevangenenkamp in Amersfoort, de Holocaust en de Nederlandse deelname aan de Duitse Oostkolonisatie. ‘Een stad op drift’ maakte zij in opdracht van Museum Hilversum. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Boom en is te koop (29,90 euro) bij de Hilversumse boekhandel Voorhoeve.

Bill Minco

Vanwege het coronavirus gaat de lancering van het boek anders dan gepland. De presentatie tijdens de jaarlijkse Bill Minco-lezing op 4 mei in Theater Gooiland is geannuleerd. De buitententoonstelling van Museum Hilversum is tot nader order uitgesteld. Daarvoor in de plaats komt een podcast over het onderzoeken en herdenken van de oorlog, een samenwerking tussen het museum, Studio Polat en Von Frijtag. De podcast is vanaf donderdag via de website van Museum Hilversum te beluisteren.

© Collectie Hilversum in de Oorlog

Vragen

Nederland viert 75 jaar bevrijding in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven. Maar hoe gaan we met deze geschiedenis om? Hoe onderzoeken en herdenken we, en vooral: hoe betrekken we jonge mensen hierbij? Deze vragen vormden voor Museum Hilversum vijf jaar lang de leidraad naar een onderzoek naar Hilversum in oorlogstijd en de zoektocht om jongeren hierbij te betrekken.

Podcast

,,In de podcast kijken we terug naar deze unieke combinatie tussen historisch en artistiek onderzoek, en komt het hele project samen”, meldt Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum. ,,De nieuwe Hilversumse aanpak om jongeren met re-enactment meer bij het oorlogsverleden te betrekken, genaamd Ooggetuigen, is een succes en vindt inmiddels navolging bij 1051 scholen door heel Nederland.” Het eerste resultaat van de nieuwe aanpak was twee jaar geleden te zien in de buitenexpositie ‘Terug naar 40-45’ op de Kerkbrink.

Genocide

’Stad op drift’ brengt volgens Museum Hilversum veel nieuwe aspecten van de geschiedenis aan het licht. ’Hilversum was ook een decor van genocide. Nergens anders in Nederland waren in maart 1941 al de bordjes ‘Voor Joden verboden’ verplicht geplaatst.’ Burgemeester Pieter Broertjes: ,,Het is de eerste allesomvattende oorlogsgeschiedenis van Hilversum en nog nooit eerder zo integraal beschreven”.

Gewone mensen

Von Frijtag zelf meldt dat zij de oorlogsgeschiedenis van Hilversum nadrukkelijk vanuit een ander perspectief heeft willen bekijken. ,,Ik heb me laten inspireren door recente ontwikkelingen in het internationale onderzoek en gekeken naar de weerslag van de bezetting in het alledaagse leven van ‘gewone mensen’. Maar evengoed hoe lokale verhoudingen en lokale spelers de loop van de bezettingsgeschiedenis beïnvloedden.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen