Vicevoorzitter Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: ’Burgers hebben Koningsdag waardig gevierd’

Burgemeester Hoorn in gesprek met buurtbewoners
Alkmaar

Vandaag praat Jan Nieuwenburg, de burgemeester van Hoorn, ons bij over de strijd tegen corona. Hij is de vice-voorzitter van de Veiligheidsregio en hij vervangt voorzitter Piet Bruinooge, die een paar dagen vrij is.

Waar het even fout dreigde te gaan, was het aanspreken van het publiek afdoende zegt Nieuwenburg.

De burgemeester van Hoorn spreekt van een ’heel bijzondere Koningsdag’. Mensen ontmoetten elkaar anders dan andere jaren. Vaak letterlijk over de heg.” Nieuwenburg vindt dat de burgers Koningsdag waardig hebben gevierd ’in verbondenheid met het koningshuis’.

Er waren volgens hem wel wat incidenten, maar dat waren politiezaken die geen relatie hadden met de coronacrisis. ,,De coronamaatregelen zitten de mensen echt tussen de oren.”

Dieren

Nieuwenburg heeft even contact gezocht met zijn collega Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek in Brabant-’die ken ik goed’- waar nertsen besmet bleken met het coronavirus. ,,We wachten de feiten even af. De besmetting daar heeft nog niet geleid tot extra controles of testen hier, bijvoorbeeld in het Dierenpark Hoenderdael in Anna Pawlona of in het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn.”

Texel

Wat de drukte van toeristen betreft was het volgens Van Nieuwenburg anders dan in andere jaren. ,,Het was weliswaar druk op Texel, maar dat waren vooral Nederlanders. Geen drommen Duitsers. De boot naar Texel vaart ook minder vaak. Het was er fors minder druk.”

Nieuwenburg snapt wel dat mensen hun vertier buitenshuis zoeken. ,,Als je klein woont, wil je ook wel even naar buiten.Als dat niet kan, vlieg je tegen de wanden op. Maar de regel is nu eenmaal; Blijf Thuis.”

Rozen

Zelf heeft hij de vlag gehesen en heeft hij pioenrozen gekocht voor zijn vrouw. ,,En ik heb even een rondje gemaakt.”

Hij heeft gemerkt dat mensen elkaar inderdaad aanspreken ’vanuit hun natuurlijke wens tot afstand’. Maar ook ziet hij de verleiding ’bij met name de jeugd’ om het oude leven weer op te pakken. ,,Ik zie de signalen, maar ik blijf zeggen ’hou vol’.”

De dreiging van een boete van 390 euro blijft boven ieders hoofd hangen. BOA’s en politie hebben in Alkmaar een paar keer zonnebaders moeten aanspreken op het Bolwerk in Alkmaar. ,,En ook in Schoorl en elders in de regio was het soms te druk. Maar aanspreken was afdoenden.”, aldus Nieuwenburg.

Voor de rest van de zomer is hij optimistisch gestemd. ,,Al perken wij burgemeesters niet voor niks belangrijke grondregels in. Maar dat heeft allemaal tot doel dat straks iedereen weer normaal naar buiten kan en normaal naar zijn werk kan gaan.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen